TW
0

Només 13 de cada 100 casos que jutgen les seccions penals en l'Audiència Provincial de Palma acaben en absolució. D'acord amb les dades de la Fiscalia General de l'Estat, en cap altra autonomia el percentatge de condemnes és tan elevat. La mitjana estatal és d'un 78,9% de condemnes, vuit punts per davall del que passa a les Balears. Qui surt condemnat de Can Berga (seu de l'Audiència) acostuma, a més a més, a quedar-se amb la pena. Gairebé un 89% de les sentències que imposen les dues seccions penals i que són recorregudes són confirmades de manera íntegra pel Tribunal Suprem. La xifra se situa també per sobre de la mitjana estatal en dos punts i mig, segons les dades del Consell General del Poder Judicial.

Fiscalia recull les xifres en la seva memòria anual, però ho fa per autonomies. Així, audiències de comunitats amb més d'una sola província poden condemnar més que la de Palma. Per què això és així a les Balears suscita múltiples respostes. En privat, alguns lletrats veuen confirmada la duresa amb què, des de fa anys, cataloguen l'Audiència. En canvi, altres ho atribueixen a la millora dels mecanismes judicials: hi ha més condemnes perquè a judici hi arriben acusats la culpabilitat dels quals es pot demostrar.

El president de l'Audiència, Carlos Gómez, no dubta de qualificar l'alt percentatge de condemnes com un "motiu de satisfacció". "La majoria de les absolucions en causes penals es produeixen per falta de proves. Si hi ha condemna és perquè fem millor la nostra feina". El penalista Gaspar Oliver se suma a la mateixa línia: "cada pic s'afina més i el filtre és més estret". És a dir, les causes dubtoses es queden en la fase d'instrucció i no arriben a l'Audiència. Alhora, Fiscalia formula acusacions quan té una base per dur-les a bon port. Un de cada quatre delictes d'acusació de la Fiscalia són per drogues i per lesions.