TW
0

Actualment a Mallorca hi ha 123 exemplars de voltor negre. A priori, per a molts aquesta dada pot no tenir un significat clar, però per a tots aquells conscienciats amb la problemàtica de l'enverinament d'aus és tota una fita. A l'Illa durant la dècada dels vuitanta només es conservaven vint exemplars de voltor negre i existia una única espècie reproductora, fet que encengué totes les alarmes per l'alta probabilitat que la raça s'extingís, com va passar a gran part d'Europa.

Ara per ara la recuperació de l'espècie és una realitat. El 2010 a Mallorca han nascut 9 polls, una dada qualificada com a "molt positiva" per Pere Tàpia, educador ambiental de la Fundació per la Conservació del Voltor Negre (VCF) i encarregat de la vigilància dels nius de l'Illa, i això que la intensa pluja de la primavera acabà amb tres nius que habitaven a la serra de Tramuntana, que haurien augmentat encara més l'índex de natalitat. "Es poden veure voltors volant per diferents punts de la serra de Tramuntana i, fins i tot, pel Pla de Mallorca. Això abans era impensable, ja que només habitaven el punt més alt de la Serra, i demostra que l'espècie s'està repoblant i adaptant de nou a l'illa", explica l'educador ambiental.

Verí
Un dels principals impediments per la reproducció del voltor negre és l'enverinament dels exemplars. Però, segons Tàpia, "a poc a poc en va disminuint el risc, ja que hi ha una conscienciació més gran, de fet, no es registra una mort per verí des del 2008".

A la problemàtica del verí se li ha de sumar la dificultat de reproducció d'aquesta espècie d'aus, que només ponen un ou i l'han de covar durant 55 dies, temps en el qual es pot veure malmès per la presència d'excursionistes o per la climatologia adversa. Per conscienciar la població dels perills, des de VCF realitzen diferents cursos i tallers com el que va tenir lloc ahir a Campanet en motiu del Dia internacional del voltor negre.