Els operarís han començat a asfaltar un tram del carrer Fàbrica. | Raquel Pons

TW
0

Les obres de l'eix cívic de Santa Catalina han causat greus enfrontaments entre els habitants d'aquest nucli des que s'anunciaren. Els veïns de la barriada sempre han estat posicionats en contra de les reformes. El president de l'Associació del Raval de Santa Catalina, Pere Felip, assegura que són "il·legals" i que causen "grans molèsties" als residents. En canvi, la majoria dels comerciants hi està a favor i creu que aquesta remodelació millorarà d'una manera "notable" el carrer de la Fàbrica i que això "beneficiarà les vendes dels negocis, sobretot dels restaurants". Molts de propietaris de locals de restauració declaren que per culpa d'aquesta actuació municipal han perdut clients, però no tants com esperaven. Marcela Moreno, la titular del restaurant La bottega di Michelle, comenta que estan "contents" de veure que la temporada, a pesar de les obres, ha anat "bastant bé".

Reunions

D'altra banda, l'Ajuntament de Palma explica que estan en contacte amb les associacions del barri mitjançant una sèrie de reunions. En canvi, diversos comerciants del vial de la Fàbrica asseguren que no han rebut gens d'informació del Consistori. Cort afirma que encara no se sap si aquest darrer carrer serà només per a vianants, perquè indica que això ho ha de decidir una comissió formada per tots els col·lectius de la zona implicats.
Als botiguers els sembla bé que s'hi prohibeixi el trànsit perquè, segons ells, "amb aquesta mesura les nostres expectatives milloraran, atès que la gent es podrà passejar tranquil·lament". Alguns propietaris del petit comerç, com ara Ricard Pomar, que té la joieria Cid, expliquen que s'adonaren de les obres el dia que començaren i recalquen que l'Ajuntament no s'ha posat en contacte amb ells en cap moment.

L'execució del pla, que començà fa un mes i mig, inclou actuacions diverses: unificar el paviment del carrer, dotar aquest espai de mobiliari urbà, posar-hi un nou enllumenat públic, instal·lar la xarxa de drenatge d'aigües pluvials i substituir el clavegueram, a més de soterrar les línies de baixa tensió i telefonia, entre altres reformes.
Les obres de Santa Catalina, que es finançaran amb el Fons de sostenibilitat local del plan E, tenen un cost aproximat d'1.400.000 €.

Preocupació d'ARCA i dels veïns del barri

L'Associació per a la Revitalització de Centres Antics (ARCA) i el col·lectiu de veïns del Raval de Santa Catalina estan preocupats per les obres de l'eix cívic d'aquesta barriada. La portaveu d'ARCA, Àngels Fermoselle, explica que l'associació vol protegir el patrimoni de la zona i que, per tant, no els agrada que se'n substitueixin els edificis antics per noves instal·lacions. En aquest sentit, no vol que Santa Catalina pateixi "la sobredosi de locals que acabà amb la Llonja". Fermoselle assegura que és un lloc tranquil i reclama a Cort un "pla especial" per a aquesta zona, que "s'hauria de conservar".

El passat dia 12 de juliol, ARCA organitzà un debat en el qual participà tambè la regidora d'Urbanisme, Iolanda Garví, i l'arquitecte redactor del projecte, Joan Riera. En el col·loqui, els residents expressaren preocupació per la reforma i en parlaren amb la regidora. D'altra banda, el president de l'Associació de veïns del Raval, Pere Felip, manifesta que la gent es queixa tot el temps que "durant l'estiu hi ha molta pols i no pot accedir tranquil·lament a ca seva". El renou és un altre aspecte molt criticat pel col·lectiu del barri. Felip afirma que "cap residents no està a favor d'aquesta actuació, perquè és il·legal", i recalca que això "resta possibilitats en el petit comerç" i perjudica també el mercat, atès que "no hi ha places d'estacionament". El cap de l'Associació de veïns comenta també que ja redacten el recurs judicial contra l'Ajuntament de Palma i que l'entregaran als jutjats la primera quinzena del mes que ve.