Estat en el qual ha quedat el camí, que està catalogat per l'Ajuntament de Santa Maria. | mserra
El Grup d'Amics en Defensa del Medi Ambient (GADMA) i els Amics de la Vall de Coanegra denuncien que el camí del Cabàs, situat al municipi de Santa Maria, "ha patit danys de gran gravetat". Asseguren que el camí "ha estat llaurat i, consegüentment, s'ha eliminat l'empedrat de la calçada i qualsevol senyal que delimitàs el pas de la via pública".
Els ecologistes condemnen els fets, que titllen "d'atemptat contra el patrimoni", i n'assenyalen com a culpables "els propietaris de la finca veïna del camí, la família Fortuny Salas". Bernat Fiol, portaveu de GADMA, demana a les autoritats que "intervinguin amb tanta celeritat com sigui possible" i convida "l'Ajuntament de Santa Maria a fer una reflexió interna per permetre que un fet així hagi succeït sense tenir-ne cap tipus de notificació".
El camí, que està documentat des de l'Edat Mitjana i que es creu que és de l'època romana, formava part d'una ruta que comunicava els municipis de Bunyola, Santa Maria i Alaró. Actualment, la via és considerada una xarxa secundària en el Pla Territorial de Mallorca i apareix en el Catàleg de béns patrimonials que ha elaborat el Consistori de Santa Maria, però a dia d'avui encara està en període d'exposició pública.
Accés tancat
No és, però, la primera vegada que s'ha intervingut el camí del Cabàs. Ja durant l'època franquista se'n va tancar a l'accés al públic amb unes reixes que encara ara hi impedeixen el pas lliure. Joan Lladó, president d'ERC a les Illes, ha anunciat que la seva formació, a través del Bloc, "presentarà una moció en el Consell de Mallorca perquè el camí sigui restituït" i exigirà "una sanció exemplar per als infractors". Lladó sosté que insistirà al Consell de Mallorca "que es reprengui la comissió per parlar dels estats dels camins de les Illes".
Segons el portaveu de GADMA, el camí del Cabàs "és un exemple de la greu situació que viuen molts dels camins públics de Mallorca". Els ecologistes asseveren que tenen constància de l'existència de "300 camins que, malgrat ser públics, han estat tancats al pas dels ciutadans"., Així mateix, sostenen que durant els propers mesos "elaboraran un catàleg de la delicada situació que pateixen".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
d'okupes n'hi ha de dos tipus. uns ocupen edificis abandonats i els converteixen en centres de dinamització cultural. són joves no consumistes i alternatius que vesteixen de manera senzilla. d'altres ocupen camins, passos públics i torrents i els converteixen en propietat privada, ús privat i gaudi exclussiu seu. són gent amb pasta, que només vesteixen de manera informal quan es passegen pel seu camp i dirigeixen grans empreses.
I el Bloc ballant boleros.