TW
1

Tot i que alguns d'ells no havien estat mai a Mallorca ni a cap altre indret d'arreu de les terres de parla catalana, parlen clar i llampant en aquesta llengua. Són tres estudiants de català de la Universitat Carolina de Praga d'entre 22 i 23 anys que són a Mallorca durant unes setmanes gràcies a unes beques de pràctiques laborals per millorar el nivell de llengua que ja han adquirit.

Durant el curs passat, Jana, Lenka i Jan Marek assistiren a classe amb el professor vilafranquer Andreu Bauçà, qui fa anys que ensenya llengua i cultura catalanes a l'esmentada universitat. Els seus coneixements han fet possible que durant tres setmanes treballin a empreses i institucions de Mallorca que utilitzen el català de manera habitual.

"Quan vaig començar a estudiar aquesta llengua, no pensava mai que seria capaç de venir algun dia a Mallorca i posar-m'hi a escriure articles en la revista d'un poble", explica Jana Kuklova, qui fa pràctiques a la revista d'informació local i comarcal Cent per Cent de Manacor, on, a més de formar part de la redacció, també du a terme tasques de maquetació i de disseny.

Per part seva, Lenka Hrenjsemnova i Jan-Marek Sík fan feina al Servei de Normalització Lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia. "Com que nosaltres estudiam llengües estrangeres, i Alcúdia és un municipi turístic, la feina que ens han encarregat és traduir una sèrie de fullets del català a diferents idiomes", explica Jan Marek.
A més de fer les feines esmentades, els joves també van a classe de català. "Entre les traduccions i les classes -comenta Lenka-, la veritat és que n'aprenem molt, de català. L'aspecte més important del nostre viatge ha estat comprovar la vitalitat d'aquesta llengua. Nosaltres, a Praga, vàrem aprendre la llengua, però mai no havíem estat en contacte amb la societat que la parla de manera habitual. Hem pogut comprovar que, tot i que a Mallorca hi ha una altra llengua oficial, el català és ben viu i fins i tot serveix perquè estudiants estrangers l'utilitzin per fer-hi feina!".

Segons Antoni Riera, director de la revista Cent per Cent i tutor de Jana, "a més de les pràctiques laborals, aquestes beques serveixen perquè els joves puguin socialitzar-se amb catalanoparlants, ja que qualsevol llengua ha de servir per comunicarse i fer amics".

Aquest és el tercer any que, gràcies a l'acord entre la Universitat Carolina de Praga i diferents institucions i empreses de Mallorca, estudiants de català han pogut participar en les beques.