Les negociacions encaminades a fer compatibles l'ús civil i militar del cap de Pinar s'iniciaren ara fa un any i mig. "Tots els càrrecs (batle, directora general d'Infraestructures de Defensa, conseller de Medi Ambient i comandant general de Balears) que portaven la negociació han estat rellevats i ara hem decidit tornar a posar fil a l'agulla", explicà Miquel Llompart. El batle d'Alcúdia destacà "la bona predisposició" de Melle a obrir el cap a la població civil.
En la reunió s'acordà que el Ministeri recuperaria l'esborrany de conveni que ja s'havia redactat i que s'enviarà de nou a l'Ajuntament d'Alcúdia perquè hi faci noves aportacions. Inicialment, els principals punts de l'esborrany anterior es mantindran: només s'hi podrà accedir durant els mesos d'estiu i per via terrestre, però no per mar, i l'Exèrcit el podrà recuperar immediatament "en cas que sigui necessari".
Valors naturals
El senador Xavier Ramis, que ha fet possible la trobada, recordà que s'hauran d'establir negociacions amb la Conselleria de Medi Ambient, administració que haurà d'assegurar la conservació dels valors naturals de la península. En aquest sentit, Ramis manifestà que el Ministeri de Defensa "no vol que es repeteixi allò que ja succeí al puig de Santa Magdalena", a Inca, una zona militar que també es veié desafectada "però que s'abandonà fins que es calà foc".
Sobre el paper de la Conselleria de Medi Ambient, Llompart digué que "ara mirarem de concertar una entrevista amb Gabriel Vicens a fi d'estudiar la implicació del Govern". De fet, "el conveni de cessió l'haurem de signar les tres parts", manifestà. Així mateix, el batle d'Alcúdia indicà que la comandància general de l'Exèrcit a Balears, a banda del Ministeri de Defensa, haurà de participar en la negociació.
Cal recordar, d'altra banda, que tant del Parlament balear com el Congrés dels Diputats han votat mocions favorables perquè la població civil pugui visitar el cap de Pinar.
Propietat
Tot i que ara s'hagi reprès la negociació del conveni, el propietari del cap de Pinar continua sent l'Ajuntament d'Alcúdia. De les acaballes de la Guerra Civil (1936-39) ençà, però, l'Exèrcit espanyol l'utilitza "de manera temporal i indefinida", tal com estableix el conveni vigent. A principi dels anys vuitanta, la Sala reivindicà en diferents ocasions l'ús de la zona, però mai no ho aconseguí. Aquesta vegada, això no obstant, va ser l'Exèrcit -a través de l'excomandant de les Illes Balears Juan Carlos Domingo Guerra- el que exposà la possibilitat de tornar a obrir el cap a la població civil.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Acabarà urbanitzat. És qüestió de temps. Quina làstima !!