La capçalera dels manifestants contra la privatització de l'empresa pública. | Ferran Aguiló - M.À.C.

TW
0

La privatització del servei d'aigües a Calvià topa amb l'oposició ferma dels treballadors.

Així ho demostraren els prop de 200 calvianers que sortiren ahir al carrer per criticar la decisió del batle, Carlos Delgado. En la protesta hi prengué part la majoria de la plantilla de Calvià 2000, una empresa de caràcter públic que fins ara s'encarregava del servei.

La majoria sindical, organitzadora de l'acte, convocà l'inici de la marxa a la rotonda de Palmanova, precisament on el batle Delgado inaugurà, fa només deu dies, la bandera espanyola de 40 metres quadrats. Ho feren, segons Sebastià Serra (STEI-i), per criticar "la prepotència amb la qual Delgado actua sempre".

Tanmateix, la Policia Local de Calvià no els autoritzà que tallassin la rotonda de Palmanova, fet pel qual els remeteren a iniciar la mobilització cap al bulevard de la Mar. La manifestació transcorregué sense incidents i enmig d'un escàs desplegament policial.

Palmanova, morta

De fet, desenvolupar la protesta al llarg d'un passeig marítim en ple hivern en minvà la repercussió. Façanes d'hotels tancats, cap turista i pocs vianants foren els testimonis de la marxa sindical. L'adversa climatologia tampoc no acompanyava a sortir al carrer.

Això no obstant, dos sindicalistes abillats amb bombos impregnaren de percussió una animada marxa. Al crit de "Boti, boti, boti; Delgado el qui no boti", els dos centenars de calvianers entraren en calor.

Mentrestant, les desenes de banderoles amb els logos sindicals ondejaven al vent. Hi eren tots: UGT, CCOO, CGT i STEI-i. També hi assistiren dirigents polítics del PSIB, a més del PSMi ERC.

Aferrant la pancarta es trobava Antoni Manchado, portaveu del grup socialista, qui es mostrava absolutament indignat amb la privatització del servei de Calvià 2000. Aquest era el segon pic en deu dies que es manifestava a Palmanova, ja que també anà ("per responsabilitat política") a la hissada de la macrobandera.

Segons Isidre Canyelles, únic regidor d'UM a l'Ajuntament i present a l'acte, "la privatització no sortirà més barata ni tampoc es millorarà el servei". Canyelles qualifica l'acció de "pa per avui i fam per demà".

I és que, amb la privatització, els comptes municipals ingressaran de cop 15 milions d'euros. Ara bé, deixaran de tenir anualment el superàvit que generava, situat en prop de 3.5 milions d'euros. "Estan hipotecant el futur de tots", criticava l'uemita.

També s'apropà fins a Palmanova David Díaz, secretari general d'USO. "Precisament volen privatitzar el servei d'aigües, que és el més rendible de tots els que existeixen". Per això, es demanava: "Què s'amaga darrere la intenció de Delgado?". A més, Díaz criticà que privatitzin serveis públics "en plena crisi econòmica".