A les deu del matí el so dels ministrils donà el sus a un matí llarg i festiu. Al carrer del Palau Reial es congregaren centenars de geganters preparats per entrar a la plaça de Cort per ballar a so de xeremies, flabiols i alguna gralla.
Enguany no hi hagué pluja de pètals, però els reis Sanç, Jaume II, Esclaramunda de Foix i Jaume III dansaren a tort i a dret davant la seu del Consell fent d'amfitrions de la bulla. Abans de començar els actes de la trobada, la presidenta de Mallorca, Francina Armengol, volgué donar la benvinguda als assistents, a qui animà a "mantenir aquesta activitat cultural". El mateix féu la batlessa de Palma, Aina Calvo, i el regidor Eberhard Grosske, instigador també d'aquesta festa.
La colla convidada d'enguany foren els gegants de Montblanc, que passejaren amb majestuositat pels carrers de Ciutat. La desfilada, que sortí de Cort, conclogué a la plaça d'Espanya amb un gran ball. Era la demostració d'una tradició documentada ja el 1800, com recordà el president de l'Agrupació de colles geganteres, Antoni Oliver, qui aprofità l'encontre per demanar a la presidenta del Consell que "l'any que ve se celebri a un altre indret de l'Illa, especialment als pobles que encara ara no tenen gegants".
El Consell ret honor a Jaume II
El protocol i la solemnitat tornaren a ser la nota predominant de l'ofrena floral al rei Jaume II, un acte que estigué marcat per la dimissió de Rosa Estaràs i que fou molt comentat per bona part de les rotlades dels polítics i periodistes.
L'equip de govern del Consell de Mallorca i una àmplia representació de l'oposició desfilaren ahir dematí des del Palau Reial fins a la Seu de la Mallorca per retre homenatge a Jaume II, el monarca que l'any 1276 jurà la Carta de Franqueses i privilegis del Regne de Mallorca i en nom del qual se celebrava ahir la Diada.
Passaven les deu i mitja quan la comitiva envestí el camí cap al carrer del Palau Reial acompanyada pels gegants del Consell, el foner i la deessa Tànit. La portalada major de la Catedral era oberta de pinte en ample per acollir la presentació insular. A defora els esperava el bisbe Jesús Murgui i una part del Capítol, que saludaren efusivament a tots els assistents formant una mena de ‘tap' davant l'entrada.
Per pujar a la capella en què són enterrats Jaume II i Jaume III hagueren de fer-se dos grups de polítics perquè, segons els protocols, "no hi caben tots". El primer fou el grup encapçalat per la presidenta Francina Armengol, l'equip de govern i els portaveus del Consell. Seguint la tradició, Armengol i Murgui dipositaren sobre la tomba del monarca un ram de roses vermelles.
En el segon torn, la representació popular encapçalada per Jaume Font, Joan Flaquer i Catalina Sureda, sense flors, s'interessà molt per la renovada talla de la Mare de Déu del Sagrari i les explicacions que els donà el canonge Teodor Suau. Un acte ben curt, sense parlament ni participació popular, que quedà a les portes del recinte eclesiàstic.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.