Les barreres que donen accés a l'antiga mina de Son Odre. | Antoni Pol - B. Ramis

TW
0

La Conselleria de Medi Ambient del Govern ha iniciat els tràmits per obrir un expedient sancionador al propietari de l'antiga mina de carbó de Son Odre, situada a prop de Biniamar, després d'haver comprovat que s'hi havien abocat restes d'obres. Concretament, els tècnics de la Conselleria de Medi Ambient han detectat la presència de materials contaminants com asfalt, pintura, rajoles de voravia i restes de canonades. Medi Ambient envià els tècnics a Son Odre arran d'un primer expedient rebut des de la Conselleria de Comerç i Indústria -competent en matèria de mines-, en què s'informava dels abocaments esmentats. Indústria també envià còpies d'aquest document a la Conselleria insular de Medi Ambient, als ajuntaments de Selva i de Mancor de la Vall i al Seprona.

Així mateix, els serveis jurídics de la Conselleria de Comerç i Indústria investigaran ara si els abocaments realitzats són constitutius d'un possible delicte contra el medi ambient. Si fos així, s'enviarien els informes a Fiscalia. En qualsevol cas, la legislació vigent obliga a separar en una planta especialitzada aquests residus.
Per la seva banda, tant l'Ajuntament de Selva -mitjançant l'obertura d'un altre expedient- com la secció del Seprona de la Guàrdia Civil estudien també els abocaments. Son Odre és una finca situada dins els termes de Selva i de Mancor on hi havia una mina de lignit. Quan la mina es tancà, el Govern autoritzà la regeneració de l'espai amb materials adequats.

Obra pública

L'existència d'abocaments de materials contaminants a Son Odre ho denunciaren el Bloc per Inca i els Progressites de Selva arran d'una denúncia prèvia de Mac Insular, empresa que monopolitza - gràcies a una concessió del Consell de Mallorca- el servei de triatge de restes d'obra. Aleshores, Mac Insular assegurà que sabia "per diverses fonts d'informació" que els abocaments els realitzaven tres empreses: Obras y Paviementos Man, Amer e Hijos i Construcciones Llull Sastre. Mac Insular anà fins i tot més enllà i denuncià que les restes provenien d'obra pública licitada per l'Ajuntament d'Inca. De fet, Obras y Pavimentos Man executa actualment la remodelació de la plaça del Bestiar i Amer e Hijos la de l'avinguda dels Reis Catòlics, ambdues finançades amb el pla E.

En rebre la denúncia de Mac Insular, el Consistori d'Inca envià una missiva a Man i una altra a Amer e Hijos perquè indicassin on dipositaven els residus. Per una altra banda, cal recordar que en els pressuposts d'execució d'obra pública consten partides específiques perquè les empreses constructores separin degudament les restes que generin. Així, si es demostràs que efectivament els materials abocats (restes de voravies, canonades, asfalt) provenien d'obra pública, a banda d'un presumpte delicte contra el medi ambient, s'hauria comès també un frau a l'Administració pública.

Altres abocaments al terme d'Inca

L'octubre de l'any passat, el Bloc per Inca ja va denunciar l'existència de tres abocadors il·legals dins el terme municipal d'Inca. Els denunciants assenyalaren, concretament, que es dipositaven enderrocs -i també plàstics i altres materials contaminants- a les finques de Son Mas Nou, Son Blai i Son Vivot, totes tres en sòl rústic i situades al voltant del puig de Santa Magdalena. De les fotografies que va fer públiques el Bloc es deduïa que una vegada abocats, els materials es tapaven amb terres de les mateixes finques (a una foto fins i tot s'hi veia una pala que hi treballava). Aleshores, els fets van ser denunciats al Servei de protecció de la naturalesa (Seprona). Cal recordar que Inca allotja una planta de triatge de residus, que gestiona Mac Insular.