Finalment, hi ha acord entre l'Ajuntament de Sóller i la Conselleria de Medi Ambient per l'aigua de la Costera. Els regidors d'Unió Mallorquina en el Pacte de govern, Francisco Rodríguez i Guillem Bernat, es reuniren ahir amb el conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, i la directora executiva de l'Agència Balear de l'Aigua, Margalida Miquel, per tal de tancar les negociacions. De la trobada, sortiren amb el compromís que la localitat pagarà per l'aigua la meitat del que abonen els altres pobles beneficiats pel transvasament per compensar l'impacte ambiental de les obres del macroprojecte.
L'Ajuntament en ple havia demanat ja fa mesos la gratuïtat total d'aquesta aigua o, almanco, "importants inversions en compensació".
Segons explicà després de la reunió el regidor d'Hisenda, Francisco Rodríguez, "allò més important és que, en la pràctica, Sóller obtindrà aquesta aigua de manera completament gratuïta, ja que la Conselleria es compromet a retornar l'import satisfet anualment en forma d'inversions públiques". Aquestes ajudes, segons Rodríguez, "encara no s'han detallat", ja que algunes de les que s'havien plantejat, com un nou pont sobre el torrent Major, ja ha estat inclosa per Medi Ambient dins el Pla de milllores en infraestructures hidràuliques, que presentà fa unes setmanes.
Aigua per al Port
Tanmateix, Sóller encara veurà resultats més immediats d'aquest acord, perquè, com a resultat d'aquesta negociació, a partir de la setmana que ve el Port de Sóller ja podrà rebre aigua de qualitat procedent del transvasament, atès que disposa de la infraestructura necessària (les conduccions són operatives des de la setmana passada) i que Medi Ambient ha donat el vistiplau a injectar l'aigua dels dipòsits a la xarxa pública del nucli costaner.
Cal recordar que el residents al Port fa més de dos anys que no poden beure aigua de l'aixeta ni emprar-la per cuinar a causa que, tot i que ja davalla aigua de les fonts de Sóller de més qualitat, encara s'ha de mesclar amb la de la font del Mul, que presenta problemes de contaminació. Fa uns mesos l'Ajuntament decidí tancar les fonts públiques del Port per seguretat, la qual cosa obligà els veïns a pujar fins al centre urbà a agafar l'aigua d'altres fonts públiques o comprar-la. En les darreres setmanes, alguns els veïns del Port, molt molests per aquesta situació, havien iniciat una recollida de firmes per exigir que s'activàs immediatament l'aportació de l'aigua de la Costera a fi de poder clausurar la font del Mul.
Des que s'iniciaren les actuacions del transvasament de la Costera, Sóller ha patit el gruix de les obres. Malgrat que la font en realitat estigui situada a Escorca, la conducció submarina, les obres dins el torrent, l'edificació del macrodipòsit del Port i les conduccions de l'aigua fins a l'altra costat del túnel han sumit Sóller en obres durant més de 10 anys i han ocasionat un fort impacte paisatgístic en alguns punts.
Ja hi ha 29 empreses que han demanat sòl al polígon de Sóller
Sembla que les empreses han reconsiderat el seu posicionament davant l'oferta de sòl industrial a Son Angelats i, un cop acabat el termini, el regidor de Promoció, Miquel Gual, anuncià ahir que hi havia 29 sollicituds, tot i que encara es troben en el nivell d'informació prèvia i s'han de formalitzar mitjançant la corresponent opció de compra o lloguer. Segons les dades de què disposa ara l'Ajuntament, amb aquestes ofertes ja hi ha 15.550 metres quadrats de sòl industrial demanats, xifra que suposa aproximadament el 75% del sòl disponible.
Miquel Gual valorà "molt positivament" aquesta dada, sobretot després que la setmana passada una assemblea d'empresaris proposàs "no presentar-hi cap oferta perquè no estaven d'acord amb el preu del sòl ni amb les condicions d'accés".
Malgrat tot, Gual puntualitzà que de les empreses que han emplenat les sol·licituds "sis estan disposades a comprar sòl en les condicions actuals, mentre que nou ho condicionen que finalment el Govern accedeixi a realitzar una rebaixa en el preu actual". El regidor també destacà que "dotze companyies han manifestat interès a adquirir naus en règim de lloguer i una també ho ha condicionat que el preu del lloguer sigui encara més baix". Una altra dada que cal tenir en compte és que, a hores d'ara, dues empreses de fora de Sóller s'han interessat a adquirir sòl industrial a Son Angelats". Per Gual, "aquest punt és de màxima importància perquè, tot i que els empresaris locals tenen preferència d'accés, només està pensat per si hi ha més demanda que oferta, però per ara no és així". La Sala considera que aquestes 29 empreses i tal volta algunes més "són les que tenen necessitat real d'anar al polígon, malgrat hi hagués 69 preinscripcions".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
El "tunel den Cañellas", a part d'una impresionant xapussa insegura i una mostra més de la mafia mallorquina, hauria de ser gratis per tots (per cert, com és que els escassos panells informatius només estàn en castellà). Per altra, la barbaritat de recollir l'aigo de Sa Costera, no s'hauria d'haver duit a terme mai. Som de l'opinió que l'aigo que ja disposàvem abans de tot lo de Sa Costera probablement bastava pels mallorquins. Ara bé, haver de pagar sobrecosts pel comsum extraordinari d'aigo, l'incineració de fems i demés mals degut a una explotació i explosió turistica descontrolada que només enriqueix a un parell de mafiosos, no me pareix just. Que ho paguin els caciques que se n'enriqueixen (Escarrer, paga-ho tu en lloc de dur-te'n els dobles al Carib)
Túnel gratis, aigua a meitat de preu. És que els sollerics no són com els altres?