El Nadal comença i les portes del convent de les Caputxines s’obren, com ja fa des de l’any 1966, per mostrar al públic la seva col·lecció de betlems antics, conservada amb cura i amb tot tipus de detalls. L’exposició s’inaugura avui i conclourà el proper dia 11 de gener del 2009.
Com cada any, el betlem monumental és el protagonista de la sala. Aquest pessebre, ubicat a la sala de Labor, construïda a principi del segle XVIII, està format per una escenografia dins un espai reservat a manera de capella. L’escenari, fet per les monges del convent, representa un escenari rocós de muntanya, "molt típic als betlems mallorquins", assegurà un dels organitzadors de la mostra, Jaume Llabrés.
Les protagonistes del muntatge, les figures, són pastors fets amb distints materials, com el fang cuit, el cartró, la fusta i tela la encolada. El misteri, al qual donen vida Jesús, la Verge Maria i sant Josep, està fet de figures "de vestir", segons Llabrés, "que cada any cal despullar i protegir per evitar-hi la pols".
Cal destacar que aquest monumental conjunt pessebrístic ha merescut la declaració de Bé d’Interès Cultural per part del Consell de Mallorca.
Cinc betlems d’escaparata, tres vitrines amb figures d’un betlem de retall fet en cartró i una gran vitrina central en què s’exposa el misteri anomenat de les Fundadores, acompanyen el muntatge monumental.
Entre els betlems d’escaparata, se n’hi poden veure un de vuitcentista, amb figures en miniatura, de paper; tres més amb figures dels segles XVIII i XIX, amb el sol cobert de copinyes; i l’anomenat betlem del Dormidor, del segle XVIII, amb figures del taller del Mestre de les Verges Rosses. Per la seva banda, el betlem de cartró retallat és del segle XVIII.
Del segle XVII
Com a novetat, hi destaca el misteri de les Fundadores, les figures del qual formaven part en anys anteriors del gran pessebre. Enguany es pot gaudir del muntatge definitiu realitzat per un especialista que ha duit a terme una decoració tradicional, amb copinyes, molt d’acord amb l’atmosfera general de la sala. Dins la vitrina hi ha composta una col·lecció de pastors de fang cuit policromat que daten del segle XVII.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.