"Si la Unió Europea no subvencionàs el parc eòlic no hi hauria cap empresa que volgués tirar endavant el projecte", diu Tomàs Martínez, un dels representants que ahir va acudir a l’Ajuntament de Sant Llorenç per registrar les més de sis-centes firmes en oposició al parc eòlic que la Conselleria d’Indústria i Energia preveu instal·lar al poble.
Des de la plataforma aclareixen que no estan "en contra de les energies renovables, però allà on volen construir els molins de vent és una zona protegida en la qual no està permès edificar", aclareix Martínez. Una Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI) que, en cas que es construís el parc eòlic "disposaria de 125 metres d’alçada, gairebé quatre vegades més alts que el campanar del poble, un impacte visual i ambiental que ningú no té en compte", explica Josep Cortès, un altre membre de la plataforma.
Impacte ambiental
Tant Cortès com Martínez coincideixen a destacar que "s’haurien de construir tretze quilòmetres de camins per poder accedir a tots els molins", i també caldria construir les seves bases "d’uns dotze metres de diàmetre i dos d’alçada". A més, s’haurien "d’excavar les sèquies per poder estendre els fils elèctrics que permetessin connectar a la xarxa elèctrica l’energia produïda pels molins".
Unes actuacions que posarien sobre les muntanyes de Sant Llorenç "aspes d’uns tres metres de diàmetre que fan un renou que se sent a quatre quilòmetres a la rodona". Un impacte que "no és coherent amb la protecció de les muntanyes, on no hi poden construir ni una caseta de dos metres quadrats", afegeix Martínez.
Des de la plataforma, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Sant Llorenç, estan "a favor de les energies renovables". Per això, Josep Cortès afirma que "mai no ens oposaríem a la instal·lació d’una planta d’energia fotovoltaica, perquè no causa un impacte tan gran com els molins de vent i perquè realment seria eficient". "Aquí abunda més el sol que el vent", sentencià Cortès.
Segons la plataforma, els únics que traurien rendiment a la instal·lació dels molins de vent "són els propietaris que vendran les terres i les empreses que deixen la seva activitat habitual per instal·lar aquests parcs i cobrar allò que els ofereix l’Administració", assegura Martínez.
Per tot això, la plataforma demana a la Conselleria de Comerç i Indústria i Energia que "no autoritzi la instal·lació de parcs eòlics al municipi de Sant Llorenç".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Estic d'acord amb tu, Miquel, ho volem tot però a canvi de res. Que els molinets que produeixen energia eòlica afecten el paisatge? Més afecten el paisatge i més coses una central tèrmica i una nuclear!!! Impactaven el paisatge els molins d'Es Molinar i d'Es Jonquet, a Palma? No ho entenc, de veres que no ho entenc...
No ho cap d'entendre?. Volem viure dins un mon de pogres a on poguem encendre la clau del llum sense haver de passar pena pero no volem centrals nuclers per exemple o termiques per allò del fum i del CO2 i els residus, tampoc molins de vent per allò del impacte visual o paisagístic, no volem centrals fotovoltaiques a sol rustic per allò del impacte al sol rustic precisament, no volem antenes de telecomunicacions però si volem tenir la màxima cobertura del nostre darrer móbil i ja no en parlem de tenir acces al mòbil d'internet, no volem autopistes pero ara tots esteim ben contents quan baixam a Palma al darrer concert per la viada que feim i lo be que van, ja siguin del consell o del govern,....no ho se qualque cosa està fallant. salutacions
Estudiantet, encara et manca molt per aprendre i que et posin el "progressa adequadament" Res més atrevit que l'ignorància.
No al Parc Eòlic. Hi ha energies renovables que no tenen tant d'impacte.
No comprenc axò del renou dels molins. No hi ha cap punt que se mogui superant la velocitat del son. El vol dels coloms fa renou. El vol de la òliba no fa renou. Supòs que els tecnics que construexen molins hauran resolt que el molin no faci renou. Si ès la Union Europea qui financia el projecte segur que hi ha corruption. Una manera de gastar doblers i tornar favors. El gas de una ximenea de una central elèctrica està compost aproximadament de un 80% de nitrogen i un 20% de CO2. Hi ha composts de potasi que poden retenir el CO2 i estodjar-lo. Però la question seria quina cosa se pot fer amb el CO2? On se poden emmagatzamar els milions de toneladas de CO2 que se retendrian?
Parc eòlic damunt es cap des polítics.No damunt ses muntanyes!!.
Uep, Idò jo pens que és una bona idea, això dels parcs eòlics. És més jo els pintaria de colorins o obriria un concurs públic per que els aristes hio pintassin el que es hi pases pels collons. I de veritat el que trob més a faltar , ja d'una vegada per tores és una bona autopista que passi per Tramuntana. Què és això d'haver de fer tanta volta per anar a Lluc O a Sa Calobra, una bona autopista, això és lo que volem els que creiem en la llibertat i pensa,m que hem de poder arribar per tot, amb cotxe i el més aviat possible.
Sempre més i més i més i mai n'hi ha a bastament.Sa costera,Megaport,Megaaeroport,autopistes,urbanitzacións...etc.Això és estar malalts.Quin fracàs de societat.Jo també estic en contra des parcs eòlics.En tot cas fotèu-los dins ses urbanitzacións i zones turístiques.
Benvolgut Jaume, darrera les energies alternatives, moltes vegades hi ha grans interessos creats, com passa en aquest cas, t'ho puc ben assegurar. És molt important les emissions de CO2 però no podem fer-ho a qualsevol preu com proposen alguns ecologistes. El territori s'ha de respectar el màxim possible, no només per l'impacte paisatgístic, sinó també per conservar l'hàbitat de moltes espècies animals i vegetals i, sobretot, per no posar un precedent que podria ser fatal. Energies renovables sí, però descentralitzades i amb el menor impacte possible (i si tots el polígons que ja hi ha els cobríssim amb plaques solars?)
La cobdicia fa que alguns oblidin que vivim del turisme i el paisatge es el nostra pa. No en tenen prou fent malbe la riva? Sentit comu, per favor ja que no sembla que l'inteligencia siga gaira abundant entre els politics d'aquestes malmeses illes. Tansols es parla d'el impacte visual, per ventura obliden que el renou que fan es insufrible a tot el seu voltant. A on es el creixement sostenible si de cada vegada necesitem mes energia?