TW
0

Llistes d’espera o 100% d’ocupació. Aquest estiu, la xarxa d’inserció social que atén les persones amb risc d’exclusió està més saturada que mai. La sobreocupació d’aquests centres, amb perfils d’usuaris dispars, ha pujat un 15% de mitjana respecte de l’any anterior. La crisi econòmica ja s’ha deixat notar entre els sectors més dèbils de la cadena.

Conchi Criado, de Caritas Diocesana, admet que enguany s’ha detectat un augment sensible en el volum d’atencions durant el primer semestre de l’any. Assegura que ara s’acosten a aquesta mena d’entitats persones que havien superat la situació de penúria, però que estan en risc de tornar-hi a caure per culpa de la crisi. Apareix, així, un nou esglaó social, l’anomenat de "pobresa oculta". Aquest és un concepte que designa les persones que fa uns anys podien afrontar soles les seves necessitats i que "ara ja no poden i han de menester la nostra ajuda", manifesta el pare Aguiló, responsable dels centres d’inserció Ca l’Ardíaca I i II. Es tracta de dos serveis de baixa exigència a través dels quals s’assisteix gent sense llar, amb risc d’exclusió i se li dóna manutenció i allotjament.

A tall d’exemple, Caritas té una xarxa social que atén més de 1.000 persones per tot Balears. Segons Criado, els mesos d’estiu de l’any passat els serveis gestionats per aquesta ONG estaven ocupats al 85%. "A la gent li costa més trobar feina i ha augmentat molt la demanda d’immigrants que volen retornar al seu país", afegeix. D’aquest increment de la demanda, el 50%, segons assegura la responsable de Caritas, són persones que provenen de les barriades de Son Gotleu i l’Arenal. El problema més greu és l’endeutament per pagar el lloguer o la hipoteca.

En la mateixa situació de desbordament es troba el Servei d’Acollida i Promoció Sociolaboral –l’alberg de transeünts. El director del centre, Alfons Suárez, confirma que l’edifici té una sobreocupació de 20 persones més, que es troben repartides en tres pensions de Ciutat. En aquests moments, a les instal·lacions provisionals de Can Campaner que comparteix amb Projecte Home hi ha 40 usuaris. A aquests, s’hi han de sumar la quinzena de transeünts que es troben al Terreno, al local gestionat per l’entitat Nou Horitzó i la vintena més dels hostals. "La divisió del servei repercuteix en l’atenció d’aquestes persones. El fet que els allotjats estiguin repartits fa que no hi hagi tant control sobre la seva atenció", explica Suárez. Afegeix que l’estiu passat el centre estava al 80% de la seva ocupació. Enguany està per sobre del 100%.

Aquest desbordament, segons comenta Aguiló, s’agreuja pel fet que la xarxa d’inclusió ha hagut de reallotjar una seixantena d’usuaris de Ca l’Ardíaca I –que es troba tancat per reformes– a altres centres, com són Ca l’Ardíaca II, al límit d’ocupació amb 60 persones, i Can Gazà que també té totes les places plenes amb més d’una seixantena d’usuaris. En tot cas, aquesta barreja de perfils pretén evitar que tota aquesta gent dormi al carrer.

Sense anar més lluny, el menjador social de l’associació Zaqueu la setmana passada registrava una gran afluència de persones i cues al migdia per rebre una ració de dinar, però el màxim és de 50 persones. "Qui arriba primer, primer menja", constaten fonts d’aquesta associació. El fenomen està començant a ser, si no preocupant, especialment cru. Fins al mes de maig, la diòcesi havia atès devers 5.000 pobres, 1.200 més que del gener al juny del 2007, el 15% dels quals s’han dirigit a les seus oficines per demanar ajuda després de la baixada de la construcció.

La fundació la Sapiència té tres programes de reinserció de persones amb problemes d’alcoholisme: Mar Sis, Son Ribas i Casa de Família, al carrer Pietat. Aquest servei assisteix un perfil de transeünts en situació d’exclusió i amb diverses problemàtiques: manca d’allotjament, manca de mitjans de subsistència, deteriorament de la salut i alcoholisme. Aquests programes tenen al seu càrrec un total de 170 persones. Des de mitjan any està al 100% d’ocupació amb llistes d’espera. Fonts del Departament de Benestar Social del Consell de Mallorca confirmaren que el programa Casa de Família té una llista de 20 persones, mentre que el servei Turmeda que dóna acollida temporal a les persones immigrants d’origen extracomunitari té ara mateix 15 usuaris que esperen el seu torn.

En total, la xarxa d’inserció social té 456 places, de les quals 376 són de titularitat pública i les 80 restants gestionades per entitats privades. Però els recursos són insuficients. Prova d’això és que la demanda en tots els serveis és superior a l’oferta i hi ha sobreocupació. La conseqüència és que, si abans hi havia un tracte individual, ara es fan reunions de grup.

El Consistori és conscient d’aquesta problemàtica social i té previst convocar una reunió d’urgència amb el Consell de Mallorca i el Govern per demanar la col·laboració d’aquestes institucions i poder crear més centres de gestió municipal que ajudin persones amb diferents graus i perfils d’exclusió social, perquè una ciutat com Palma necessita més centres i més recursos.