TW
0

El servei de Biblioteca i Documentació de la Universitat de les Illes Balears ja ha digitalitzat bona part de les revistes d’arreu dels pobles que formen part de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca (APFM). D’aquí a poc temps, totes aquestes publicacions periòdiques també es podran consultar mitjançant internet.

Aquesta tasca és fruit del conveni que, fa dos anys, signaren la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears, l’APFM i la mateixa Universitat. A hores d’ara, ja s’han digitalitzat els números de prop d’un centenar de revistes des de 1978 (any de creació de l’APFM) fins al 1994.

"Aquesta eina, que la UIB posa a l’abast de tothom, té un valor incalculable. Ara, tots aquells que ho desitgin podran accedir a la memòria del seus pobles dels darrers decennis", assegurà ahir Gabriel Mercè, president l’APFM, durant l’acte de presentació de la iniciativa. Mercè, però, es planyé d’un fet. "De totes les revistes que ja es poden trobar en format digital, n’hi ha més de desaparegudes que no de les que encara es publiquen. Això demostra que tota publicació té una vida limitada i, en un moment o l’altre, s’acaba morint", comentà.

"Quina feinada"
Per informatitzar tots els números de les publicacions, el servei de Biblioteca i Documentació ha hagut de fer una gran tasca. De fet, ha estat necessari desenquadernar els volums en què estaven aplegades les revistes i escanejar-los un per un i pàgina per pàgina.

"Els tècnics han hagut d’invertir hores i més hores per fer que això sigui possible. Hem hagut de comprar uns escàners especials, que reprodueixen amb tota casta de detalls cada una de les pàgines. Durant dos anys, els treballadors s’han cuidat de dur a terme tot aquest procés, que encara no ha acabat. És una feinada", assegurà Miquel Pastor, director del servei de Biblioteca i Documentació de la UIB.

L’APFM preveu que el pròxim mes d’octubre tot aquell qui vulgui saber què succeí a Campos, posem per cas, per les festes de Nadal de 1987, ho pugui descobrir mitjançant la consulta de les revista Ressò per internet.

"Totes aquestes publicacions s’han consolidat al llarg dels anys com una eina de cohesió social als seus municipis respectius. I, a més, no s’ha d’oblidar el paper que han exercit a favor de la normalització de la llengua catalana, que han emprat de manera majoritària, gairebé totes les resvistes, des dels inicis", explicà Mercè.