El jutge de l’Audiència Nacional, Baltasar Garzón, decidí ahir perllongar la detenció dels quatre arrestats a Mallorca en l’operació contra la suposada organització mafiosa d’origen rus Tambovskaia, que tingué lloc divendres passat a diversos punts de l’Estat.
Garzón ordenà que tots quatre fossin traslladats a Madrid, on demà hi haurà una vista de presó en què es decididirà la situació judicial de tots els detinguts en l’operació Troika; és a dir, si ingressen a presó o si són posats en llibertat.
Durant la presa de declaracions que tingué lloc ahir als jutjats de Palma, la Fiscalia preguntà al presumpte cap Tambovskaia, Gennadios Petrov, la seva vinculació amb els serveis secrets russos, el KGB. El detingut negà taxativament que actualment estigués vinculat al KGB, si bé afirmà ser amic del seu director.
Petrov, que declarà durant unes dues hores, fou el primer dels quatre a comparèixer davant Garzón i els tres fiscals anticorrupció (Juan Carrau, un de Madrid i un altre de Màlaga).
Quan l’interrogaren, el sospitós assegurà que la procedència dels seus béns era lícita i es mostrà disposat a pagar els 2,8 milions d’euros que li demana Hisenda a canvi de sortir en llibertat.
"Dirigent qualificat"
Després dels interrogatoris, la Fiscalia considerà Petrov el "dirigent qualificat" de l’organització criminal i creu que les seves declaracions fan que les imputacions que pesen sobre ell queden vigents i reforçades. De fet, es preveu que per Petrov es demanin unes penes de presó d’entre sis i nou anys.
La Fiscalia imputa sobre Petrov i els altres tres detinguts a Mallorca els delictes d’associació il·lícita, blanqueig de capitals, falsificació de documents públics i mercantils i contra la Hisenda Pública. Després de les declaracions de Petrov, arribà el torn de Ioulia Emolenko, la seva secretària, qui es negà a declarar. Posteriorment, foren interrogats Jurij Mikhailovic Salikov, considerat el lloctinent de Petrov, i Leonidas Kristoforov un altre dels presumptes membres de la banda.
Els sospitosos estigueren assistits pels missers Gaspar Oliver, José Zaforteza, Roberto Mazorriaga i Miguel de Vergara, tots ells col·legiats de Balears. Passades les dues de l’horabaixa, ja havien acabat tots els interrogatoris. Baltasar Garzón i els tres fiscals es desplaçaren fins a Màlaga per interrogar els deu detinguts a Andalusia dins la mateixa operació. Dilluns, a la vista que es realitzarà a l’Audiència nacional es prendrà declaració als detinguts a Madrid i al País Valencià.
Els quatre detinguts a l’Illa foren traslladats a Madrid en avions diferents com a mesura de seguretat. Ahir, els tribunals de la via Alemanya estigueren en tot moment envoltats per un fort dispotitiu policial i la presència de mitjans de comunicació fou ben nombrosa.
Petrov fou investigat per una atemptat a Santa Ponça el 1997
La primera vegada que Gennadios Petrov estigué en el punt de mira policial va ser després de l’atemptat amb bomba fallit contra un empresari alemany a Santa Ponça el 1997. Algú va fer volar el seu Rolls Royce amb un explosiu i l’any següent dos assassins a sou tornaren per acabar la feina. Aquestes dues accions es relacionaren amb l’entorn de Petrov, però no es pogué provar la seva implicació.
Un dels pinxos interceptats amb una bomba i una pistola davant Aquacity, a l’Arenal, era de Sant Petersburg, com Petrov. L’altre era un alemany resident a Holanda. Cap dels dos no badà boca.
Anys després un rus que nomia Sasha i regentava un negoci al costat del Parlament fou detingut per una ordre internacional de crida i cerca i de nou se’l relacionà amb Petrov. El magnat de Sant Petersburg fou una obsessió per a la Guàrdia Civil.
L’any passat un investigador privat de Palma es traslladà a la Direcció General de la Policia per denunciar que se sentia amenaçat per la màfia russa de l’Illa i li recomanaren que contàs el que sabia a la Direcció palmesana.
El multimilionari va invertir milers de milions de pessetes en la construcció de la seva sumptuosa mansió de Sol de Mallorca i abans va viure en un xalet luxós del Toro. Precisament en aquesta casa residia fins a divendres Ioulia Ermolenko, la secretària personal de Petrov, detinguda en l’operació Troika.
Salikov, el seu home de confiança i lloctinent, era l’encarregat de vetlar per la seguretat de Petrov, dia i nit. I ho feia des de casa seva, veïna amb la del magnat, des d’un despatx amb sistemes informàtics i de control de circuit tancat de darrera generació. Tot el que ocorria a casa del seu cap, Salikov ho sabia. Fins i tot s’investiga si els enregistraments de les càmeres eren remesos al moment, via internet, a Sant Petersburg, per blindar encara més la seguretat del magnat.
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Realmente tenemos mucho que agradecerle a nuestras fuerzas de seguridad, que trabajan sin descanso, otra tema es que es evidente que hay que cambiar las leyes ya que hoy en dia hay penalizaciones laxas para este tipo de delincuentes y criminales, cada vez mejor organizados y asesorados, encontrando siempre un resquicio legal por el cual cumplir (si es que llegan a hacerlo) una pena minima para luego estar fuera y vuelta a empezar. Estoy de acuerdo en demolerle todas sus viviendas y palacetes , aunque esto finalmente no dañe su bolsillo al menos como simbolo de que nada construido sobre semejantes cimientos debe de prevalecer, por respeto a sus victimas.
La respuesta del Estado y de las Comunidades Autónomas a las mafias internacionales asentadas en España debería ser la demolición de todas sus viviendas y palacetes!!.