El Govern farà una auditoria lingüística a l'Ib-salut per garantir l'ús del català

Thomàs admet un retrocés en els drets dels catalanoparlants durant els darrers anys

TW
0

La Conselleria de Salut i Consum del Govern encarregarà la realització d'una auditoria lingüística en el Servei de Salut de les Illes Balears (Ib-salut) per garantir-hi l'ús del català i actuar davant el «retrocés» en els drets del usuaris catalanoparlants durant els darrers anys. L'estudi ha de marcar les directrius per elaborar un pla ampli de normalització lingüística en el Servei.

L'anunci realitzat ahir en el Parlament pel conseller Vicenç Thomàs, a instàncies d'una pregunta del diputat Antoni Alorda (Bloc), es produeix després de les denúncies presentades en aquest sentit per l'Obra Cultural Balear (OCB), i que traslladà el mes passat al director general de l'Ib-salut, Josep Pomar.

El conseller subratllà que les actuacions es duran a terme en coordinació i amb el suport de la Direcció General de Normalització Lingüística, i que esperen tenir-hi l'ajuda de l'OCB.

Thomàs assegurà que existeix el compromís del seu departament de tenir una «especial vigilància» per recuperar «el terreny perdut» en la normalització lingüística del Servei de Salut. «Ens trobàrem amb una certa paralització i una dinàmica de relaxació en aquest aspecte que, sense cap dubte, reflectia que el tema lingüístic no es trobava entre les prioritats de l'anterior equip directiu», afegí, apuntant cap a la gestió del PP.

Una de les decisions que es prendran de manera immediata, a part de la mateixa audioria, és que l'Ib-Salut impulsarà la introducció del català en el seus programes informàtics i documents administratius, alhora que revisarà tota la senyalització i retolació existents als centres sanitaris per comprovar que sigui en català.

No obstant això, la tasca més dificultosa que s'hi ha d'emprendre, com indicà després el diputat Antoni Alorda, és aconseguir el domini del català per part de tots els professionals que atenen els usuaris, tant en l'àmbit sanitari com en l'administratiu.

El compromís en aquest sentit del conseller Thomàs va ser assegurar que el coneixement del català serà exigit ara com a requisit per optar a les noves places de personal administratiu que s'ofereixen en l'anunciada convocatòria d'ocupació pública. En qualsevol cas, també avançà que es facilitarà l'accés a cursos de català a tots aquells professionals de l'Ib-salut que tenguit dificultats en el domini de l'idioma.

Thomàs volgué subratllar que aquests professionals «en la seva immensa majoria s'esforcen al màxim» per tenir una comunicació fluïda amb els seus pacients.