Els espais forestals de Mallorca tenen un valor econòmic de 2.000 milions d'

En la valoració s'inclouen les funcions recreatives, productives, turístiques i ambientals

TW
0

Fins a 2.000 milions d'euros ascendeix el valor dels espais forestals de Mallorca que, en el conjunt de Balears, representen, amb 223.600 hectàrees, un 45 per cent del territori total. Aquesta superfície s'ha vist incrementada en els darrers cinquanta anys en un 28 per cent a causa de l'abandonament de terres agrícoles i la seva conversió en garrigues i pinars majoritàriament.

El valor econòmic dels terrenys forestals ha estat calculat pel Centre de Recerca Econòmic tenint en compte les seves funcions productives, recreatives, turístiques i ambientals. El director d'aquesta entitat depenent de Sa Nostra i la UIB, Antoni Riera, donà a conèixer aquestes dades ahir en el decurs de la jornada tècnica «El paisatge forestal de les Illes Balears», organitzada per la Conselleria de Medi Ambient.

Segons Riera, «els espais forestals compleixen moltíssimes funcions. Ambientalment, s'encarreguen de regular el clima, la temperatura i d'assimiliar els residus o evitar l'erossió del sòl».«Els boscos fan tot això de manera gratuïta sense que ningú pagui res. De vegades, la societat no és capaç de valorar aquells avantatges que el medi natural els proporciona i no és conscient que perquè allò sigueixi essent així s'hi han de destinar recursos», assegura l'economista en la seva ponència titulada «Valoració econòmica dels espais forestals de les Balears».

«Hi ha un barem "assegurà Riera" per valorar el grau de satisfacció que una determinada persona obté quan visita un espai natural. Si el visitant consent gastar una determinada quantitat de doblers, en el viatge en cotxe, per arribar a una àrea forestal, és perquè el plaer que aquella visita li proporciona rescabala el que hi ha gastat».

«Essent així, està justificat conservar, protegir i evitar incendis forestals, i dur a terme campanyes a favor d'aquests ecosistemes», assegurà el director del Centre de Recerca Econòmic. Per part seva, el conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, va dir que «la massa forestal de l'Illa és essencial davant el canvi climàtic, ja que aquesta absorveix el C02 i fa que minvi l'emissió de gasos que són els causants de d'efecte hivernacle a l'atmosfera».