TW
0

L'expresident del Govern, Cristòfol Soler (PP), assegurà ahir que «la idea de país es va perdre el 1714-1717 i costa molt poder reeixir», advertí que des de Madrid «hi ha un sentiment que allò fou una victòria, que som territori conquerit, una província en el sentit llatí "pro victis, per als vençuts"» i sentencià que «l'Estatut és l'instrument per començar a vestir aquest país, però amb limitacions fortes».

Així ho va dir l'expresident en una debat organitzat per l'Obra Cultural Balear (OCB) sobre els 25 anys d'Estatut d'Autonomia. També hi eren l'escriptor Antoni Serra, el professor de dret constitucional Bartomeu Colom i el diputat d'UM Pep Melià. Tots coincidiren a l'hora d'apuntar cap al «provincianisme» de les classes dirigents locals i cap al centralisme dels dos grans partits com a elements que frenen el procés autonòmic balear.

«Hem muntat una superestructura de govern amb mentalitat de província», afirmà Colom. «La classe dirigent és pròpia de colònia», sentencià. «El problema no és d'Estatut, és de mentalitat, que és provinciana» i «si ens mantenim en el sucursalisme més fort no avançam», recalcà Melià. «La mentalitat és provinciana, però qui l'ha de canviar?», inquirí Serra. «Han de ser els polítics», es contestà.

Serra qüestionà durant tot el debat l'existència d'un procés autonòmic i Colom, en canvi, posà de manifest les seves mancances a l'hora de cohesionar la societat. Criticà el mal finançament, que llasta les polítiques educatives i sanitàries, i la manca d'actuacions en normalització lingüística. En aquest sentit, criticà que els actuals governants no hagin «fet res», ni hagin tornat enreer les «mesures regressives» que aprovà el Govern Matas.

Melià el replicà: «El Govern actual sí que ha fet. Ha acabat amb l'atac directe al Decret de mínims que suposava el Decret de trilingüisme». Soler, en canvi, denuncià l'incompliment del decret 100 o decret Munar, que insta els càrrecs públics a usar la llengua pròpia en les seves intervencions públiques. Almenys dos consellers empren el castellà en exercici del càrrec: María Àngeles Leciñena i Margarita Nájera. Segons Soler, haurien de contribuir amb l'exemple que els nouvinguts donassin valor a la llengua pròpia. Serra reforçà la tesi amb exemples.