El moviment obrer balear compleix 30 anys

Els sectors de la construcció i del metall protagonitzaren les primeres vagues a les Illes l'any 1977

TW
0

Entre el febrer i l'abril del 1977 els treballadors del sectors de la construcció i del metall protagonitzaren les primeres vagues de les Balears.

El moviment obrer despertava després d'anys de dictadura franquista, en la qual havia estat durament represaliat. Fins a aquell moment només existia de manera oficial el sindicat vertical, en el qual estaven inclosos treballadors i empresaris. En un marc com aquest, les reivindicacions de la classe obrera no tenien sortida possible. Va ser l'any 77 quan CCOO, tot i ser una formació encara il·legalitzada, presentà un avantprojecte dels convenis de la construcció i del metall. Així s'iniciaren els que serien els primers convenis col·lectius «moderns», en els quals treballadors i patronal s'assegueren els uns enfront dels altres.

Els treballadors de la construcció triaren a principis de l'any 77 els que havien de ser els seus representants en les negociacions del conveni. Els sindicats, encara que no legals, començaven a organitzar-se i a tenir una estructura. Molts, com CCOO, s'havien anat introduint dins el sindicat vertical per poder fer feina des de l'interior en favor dels obrers, tal com explica el responsable de l'arxiu i de la documentació de comissions, Luis Domínguez.

En la construcció, la vaga s'inicià el 28 de febrer i durà fins a principi del mes d'abril. En el cas del metall, l'acord arribà abans i les aturades només es perllongaren una setmana. Hi hagué detencions i acomiadaments, derivats d'aquests esdeveniments, a més d'alguns enfrontaments, però la unitat dels treballadors era plena i la solidaritat entre ells també.

A l'arxiu de Comissions es conserva la carta que l'empresa Instaladora Balear remeté a l'actual secretari general del sindicat, Josep Benedicto, per fer-li saber que el suspenien de feina i sou per «no deposar» la seva posició d'aturada laboral. La situació venia precedida per diverses manifestacions que ja s'havien realitzat a Mallorca.

La primera la va dur a terme el sector de l'hostaleria l'estiu de l'any 1976. Protestaren per les condicions laborals, de manera pacífica, més de 1.000 treballadors. La concentració va ser més o menys permesa per les forces de l'ordre i es desenvolupà sense incidents des de la platja de Can Pere Antoni fins a la plaça d'Espanya.

Les peticions en aquell moment no es limitaven a la part laboral. Les reivindicacions polítiques també hi eren presents, com l'amnistia o el dret de reunió i vaga. Algunes de les peticions ara resulten llunyanes, com la jornada laboral de 40 hores, els dissabtes lliures o les pagues extraordinàries. Les millores en d'altres aspectes són presents encara a les negociacions actuals: dietes, quilometratge, augments salarials.

Tots aquests esdeveniments acabaren amb la firma dels convenis i amb la creació de les federacions del Metall i la Construcció de CCOO. Aquestes foren les primeres a constituir-se tant dins l'estrutura sindical com en l'àmbit laboral. Finalment, el 28 d'abril, el Govern espanyol va legalitzar el registre d'organitzacions sindicals.