És un fet ja conegut pels ciutadans de Balears el considerable increment que han experimentat les adopcions internacionals a l'Arxipèlag en els darrers anys, on s'han adoptat més d'un miler de menors procedents de més de vint països.
Els pares que s'enfronten a aquesta decisió han de superar innumerables problemes, que comencen quan s'inicia el procés administratiu, però tan sols els que superen el camí ple d'entrebancs, saben que el mateix dia que aquest finalitza, n'emprenen un altre més dificultós: la postadopció.
Per ajudar aquestes famílies de les Illes es posà en marxa el servei de postadopció, i és ara després d'un any de treball, quan s'han plasmat els resultats de la seva tasca en una guia d'informació que pretén donar «pistes» per comprendre millor les relacions familiars durant aquest procés que es pot allargar durant anys.
Els autors del llibre, els psicòlegs José María Rodríguez i Blanca Virgínia Ramírez, que fan feina en el servei, explicaren que «ser adoptat és un senyal d'identitat que acompanyarà l'infant durant tot el seu cicle vital, des de la infància fins a la juventut, maduresa i més enllà» i assenyalen que «cada nin i cada família és un món diferent, té el seu ritme, estil i ha de prendre les seves passes particulars».
Els estudis sobre l'experiència de les adopcions adverteixen dels possibles fracassos que es poden produir si no es té cura de tot el procés, ja que els infants arriben amb una història personal pròpia que els pares adoptius hauran d'assumir i reconduir situacions especials, com a conseqüència de l'abandó patit dels pares naturals o d'haver estat internats en orfenats.
En el llibre es repassen els problemes presentats per les famílies que han utilitzat el servei, començant per la construcció dels vincles efectius entre pares i fills en els primers mesos de convivència, relacions basades en l'efecte, la cura i la satisfacció de les necessitats bàsiques que permeten al menor una seguretat emocional. Precisament aquesta seguretat emocional és una font personal de benestar que l'ajuda a fer front a la nova vida.
Finalment, els especialistes recorden que «no cal oblidar que la immensa majoria dels processos d'adopció i postadoptius són un èxit». A la nostra Comunitat aquest fenomen fa relativament poc que ha començat a produir-se i anirà en augment amb els anys, per això ara és el moment perfecte per posar en marxa mecanismes de suport a les famílies.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.