TW
0

Cristian i Juanjo estan contents. Per fi han pogut sortir de les aules i aprendre allò que realment els agrada. Tenen 15 anys. Ambdós són alumnes de l'institut Josep Sureda i Blanes de Palma. No assistien mai a classe i encarnaven el perfil típic d'alumne amb absències reiterades i greus de les aules.

«Ens hi avorríem», comenta Juanjo amb un somriure picaresc. Cristian hi assenteix i afirma que no podia estar més de mitja hora assegut a la cadira sense fer res i escoltant lliçons que no l'interessaven gens. «Ara sí que em sent útil i aprenc el que m'agrada», i tot seguit cerca la mirada de Juanjo, el seu còmplice de les bromes que ambdós feien als professors i als companys de classe, en aquell temps en què es pensaven que no trobarien mai cap sortida a la desídia que els portava a pensar que eren els «estranys» del grup.

Ara, en Cristian aprèn tècniques de fusteria d'alumini en un taller de la capital on col·labora per muntar persianes, prestatges o altres classes de mobles. Per la seva banda, en Juanjo està en un taller de xapa i pintura per a cotxes, on aprèn a reparar la carcassa dels vehicles copejats.

Des del curs passat, tots dos participen en el programa Alter, que permet una escolaritat compartida. Cada dia de 9.00 a 13.00 h treballen en una empresa on aprenen aquests oficis, i només els dimecres, durant dues hores han d'assistir a classe, de les nou a les onze del matí als seus instituts. Són classes específiques just per a ells dos, i en les quals no veuen les mateixes matèries que els seus companys.

Les classes del programa Alter són a càrrec d'educadors. En el cas de Juanjo i Cristian, és Antònia Jaume qui els ensenya «matèries d'interès per als joves».

Aquesta iniciativa ofereix devers 20 accions formatives per a aquests joves, amb tallers coordinats de manera permanent amb els educadors, els monitors i els tutors. Entre els oficis hi figuren els de jardiner, perruquer, ràdio, mecànic, llanterner, rentador de cotxes... Es tracta d'oferir-los coneixements vinculats a certes professions, però sense que perdin l'escolarització, explica Antònia. Juanjo i Cristian han tingut sort, tot i que diguin que dimecres és el pitjor dia de la setmana. No serà perquè és el dia que han d'anar a classe?