La negociació de la reforma de l'Estatut de les Illes Balears es trasllada demà al Congrés dels Diputats on, a la una del migdia, començarà el debat de presa en consideració del text. El fet que la proposta arribi a Madrid amb el suport de gairebé el 90% dels diputats balears i amb l'acord dels dos grups majoritaris a les Corts -socialistes i populars- fa pensar que no hi ha d'haver cap problema perquè la reforma sigui admesa a tràmit i gaudeixi d'una dolça tramitació parlamentària.
Amb tot, abans de l'aprovació definitiva prevista per al proper febrer o març, el text enviat des de Balears patirà modificacions importants que, de fet, ja s'havien pactat a Balears. Dues són les qüestions clau que s'hauran de retocar d'entrada: per una banda, l'articulat referent a la llengua i, per l'altra, el que afecta el finançament. PP i PSOE havien pactat a Balears que la llengua no es tocaria perquè no hi havia consens. Tot i això, en el redactat aprovat al Parlament els populars van incloure, per primera vegada a l'Estatut, una referència a les modalitats lingüístiques insulars. Ara els socialistes, després d'haver pactat amb els conservadors, modificaran aquest punt perquè quedi com en l'Estatut actual.
Pel que fa al finançament, els socialistes sempre havien advertit que la clàusula que reclama 3.000 milions d'inversions de l'Estat a Balears en un període màxim de deu anys era inconstitucional. El pacte PP-PSOE, que permeté aprovar la reforma al Parlament, ja preveia que a Madrid es canviaria aquest redactat i es vincularia la inversió a l'aportació de Balears al PIB, el 2'5%.
Al marge d'aquestes dues qüestions puntuals, la resta del redactat està pactat i, en principi, ni PP ni PSOE preveuen modificar-lo. Si és així, Balears serà una nacionalitat històrica, tendrà agència tributària pròpia i podrà crear una policia autonòmica. I, el que sembla més important de tot, el nou text podrà entrar en vigor abans de les eleccions del proper maig, en què ja es podrien presentar candidatures diferents al Parlament i als consells.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.