Gregory Payne és assessor de comunicació i escriptor de discursos de Hillary Clinton, del senador Robert Dole i del batle de Los Angeles, Tom Bradley. En les eleccions de 2004 va assessorar la candidatura de John Kerry, el candidat demòcrata que fou derrotat per la mínima per George Bush. Payne, que era a Palma per participar en el simposi Aspecte socials dels esdeveniments esportius, és professor de Comunicació i director de l'Emerson Center on Ethics in Political and Health.
-És cert que teniu una estelada al vostre despatx?
-Sí, des dels Jocs Olímpics de 1992, que em vàrem descobrir Catalunya, a mi i al món. Va ser una experiència molt important per mi. Vaig veure que era quelcom diferent d'Espanya per la llengua i pel tarannà.
-Com és possible que Kerry perdés davant qualcú tan rematadament maldestre com George Bush?
-Convé recordar que la diferència fou de tan sols 50.000 vots a Ohio, un dels estats on s'utilitzaren màquines electròniques per votar. Ohio va ser el camp de batalla per a la campanya electoral més cara que s'hagi muntat mai i això fou molt negatiu.
-Molt negatiu? Per què?
-Tant Bush com Kerry desenvoluparen campanyes de publicitat negativa. Cap explicava als votants per què l'havien de votar, sinó perquè no havien de votar el seu oponent. Els republicans tenien fins i tot la seva campanya muntada abans que els demòcrates no triassin el candidat, presentant-los com a giracamises, persones sense conviccions fermes que canvien d'opinió constantment. Ni importava que Kerry fos el més intel·ligent i brillant dels dos. Les eleccions nord-americanes s'han convertit en un gran reality show. Al cap i a la fi, el que importa és que molts de ciutadans preferirien Bush per anar a prendre una cervesa.
-Creis que aquest és l'enfocament correcte d'una campanya?
-No. El guanyador d'una campanya negativa no necessita explicar quina seria la seva política en arribar al poder. Ningú no sap què faran un cop que hagin estat elegits. No obstant això, aquesta casta de plantejaments té èxits. Per sorpresa meva, quan he estat convidat a assessorar partits d'altres països, em demanen sobre la meva experiència en campanyes negatives. Són molt cares, però molt efectives.
-Hi ha possibilitats de canvi a les pròximes eleccions?
-Sí. La gent demana canvi i els republicans hauran de treballar molt dur si volen mantenir la Casa Blanca. La gent està contra la guerra d'Iraq, en un percentatge del 57% segons les darreres enquestes. Els nord-americans estan preocupats pels costs humans i materials del conflicte. Se senten decebuts per l'engany de les armes de destrucció massiva. Als americans, els agrada sentir que estan actuant correctament i que lluiten contra el mal. Els americans són també puritans i els agrada la gent que sap admetre errors. George Bush pereix incapaç de reconèixer una errada.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.