«Vull dur el nom de Mallorca arreu del món»

Oli ens presenta els seus projectes el mateix dia que el grup inicia el retorn a Katmandu

TW
0

CAP A CASA. En les imatges que acompanyen aquest text es pot veure com els escaladors mallorquins, xerpes i ajudants de cuina ho preparen tot per a la tornada a casa. El campament mallorquí s'ha alçat durant 39 dies sobre les pedres i el gel de la glacera del Khumbu. Ara, Oli i els dos Tolos només tenen una cosa al cap: tornar a casa i retrobar els seus.

Aquest matí, 15 iacs han carregat la mitja tona de material de l'expedició mallorquina a l'Everest. Alhora, tres portadors acompanyaran Oli i els dos Tolos en la seva marxa de retorn a Katmandu. La caravana tot just s'acaba de posar en marxa des del camp base (5.330 m) cap a Periche (4.240 m), on quedaran aquest vespre. Es preveu que arribin a l'aeroport de Lukla dimecres que ve per agafar el vol a la capital nepalesa.

Amb la tranquil·litat del deure acomplit, Joan Antoni Olivieri Oli aprofità ahir per comentar-nos alguns dels seus projectes de futur, com és ara «dur el nom de Mallorca arreu del món». Aquesta és la idea que ha començat a esbossar l'escalador illenc per tal de donar continuïtat al que amb Tolo Calafat iniciaren l'octubre de 2004, amb l'ascensió al Cho Oyu (8.201 m), i que ha culminat ara amb l'assoliment del cim més alt de la Terra. «Hem estat els primers mallorquins a posar el peu sobre el cim de l'Everest i pens que aquest atreviment s'ha de notar amb altres propostes d'igual envergadura».

Fer la travessa dels pols Nord i Sud, travessar Europa des de l'estret de Bering fins a Mallorca, l'ascensió al Makalu («la cinquena muntanya més alta de la Terra -8.463 m-, que voldria compartir amb els meus companys, els dos Tolos») i el projecte dels set cims més alts de cada continent, dels quals només té pendents el Vinçon (Antàrtida), Mackinley (Alaska) i la piràmide de Carstenz (Indonèsia), són algunes de les propostes que integren el «nou somni» d'Oli. «Mallorca arreu del món» tindria una durada de dos anys.

«Després d'haver aconseguit dur el nom i la bandera de Mallorca a dalt de tot, crec que ha arribat l'hora de dur les nostres senyes d'identitat arreu del món a través d'una experiència esportiva multidisciplinària i, sobretot, sostenible», explicà l'escalador. De fet, la idea és assolir els diferents reptes a peu, en bicicleta, en trineu o escalant. Quant al Makalu, Oli matisà que «l'objectiu és fer una muntanya de dificultat sense oxigen».

Coordinador de temps lliure, als seus 36 anys voldria fer de la seva futura experiència «un nou camp d'aprenentatge del qual extreure idees per aplicar en el terreny dels joves». Però el repte més immediat d'Oli és «tancar el projecte i cercar patrocinadors» per tal d'estendre la imatge d'una Mallorca «nova, diferent i preocupada pel medi ambient».

I mentre l'escalador comparteix amb els seus companys objectius, projectes i reptes de futur, la caravana es posa en marxa camí avall per la vall de Khumbu. «Mallorca a dalt de tot. Everest 2006» ja ha iniciat el llarg itinerari de retorn a casa.

El jove Rhyz Jones complí vint anys el passat dia 17 de maig sobre el cim de l'Everest. Nascut a Southampton, aquest jove anglès s'ha convertit en tot un heroi al seu país, ja que és l'escalador més jove del món que aconsegueix completar l'ambiciós projecte dels set cims.

Membre de l'expedició de Jagged Globe al sostre del món, Rhyz Jones fou un dels 13 primers membres que assolí aquesta fita pel vessant sud-oest, el de la glacera del Khumbu. L'escalador anglès s'inicià en aquest esport als 14 anys, i tres després escalà el Mackinley, a Alaska. Encara no té clar el seu futur esportiu, però ens comentà que li agradaria dedicar-se a l'escalada com a professional. El seu pròxim objectiu, el pol Sud.