Els que empren la bicicleta, dia a dia, per anar a fer feina, a escola o a fer la compra, es demanen si les mesures que emprenen des de Cort per fomentar l'ús d'aquest transport responen a la creença que la bici constitueix una eina de mobilitat o, simplement, és una oferta d'oci més.
Aquesta setmana la Regidoria de mobilitat anuncià que adequaria 1.634 metres com a carril bici que s'afegirien als 10.650 que existeixen.
Els usuaris demanen carrils d'aquestes característiques, però pensen que molts dels trajectes que les institucions trien per habilitar no corresponen a una necessitat real, ja que no cennecten els punts neuràlgics de la ciutat.
Per ventura, l'exemple més paradigmàtic és el carril del passeig marítim. Aquest té més de 16 quilòmetres entre l'Arenal i Portopí, però només constiteix una pista per anar-hi a córrer. No connecta les zones habituals de residència amb el centre on es troba la major oferta laboral.
Massa Crítica és una entitat que vol fomentar l'ús de la bicicleta entre els ciutadans, però que també aspira que «les bicicletes siguin cada cop més visibles entre el fester de cotxes que cada dia inunda Palma».
«No basta fer carrils. S'han de prendre les mesures perquè la societat, tant els xofers de vehicles automòbils com els vianants, prenguin consciència que al carrer també hi ha lloc per a les bicicletes», diuen.
Des de Massa Crítica reclamen que s'establesqui una xarxa de carrils bici que, de manera radial, unesquin les barriades amb el centre; i que un altre carril transversal ajunti els diferents itineraris en distints dels seus punts.
Segons aquest col·lectiu una de les vies que hauria de ser prioritària per fer-hi un carril per a bicicletes és tot el perímetre de les avingudes, que constitueix el centre més dinàmic de Palma.
Els amants d'aquest esport coincideixen que el nombre de persones que circulen per Palma amb aquest mitjà ha augmentat en els darrers anys. La tasca assolida, però, està encara molt lluny d'altres ciutats europees com ho són les alemenyes, holandeses i belgues.
Paradoxalment, Palma és una ciutat que gaudeix de molt bones condicions per desplaçar-se en bici: no hi ha grans desnivells, hi plou una mitjana de menys de 60 dies a l'any i les temperatures són agradables. Ara que ve el bon temps, algú podria dir que la sudoració pot suposar un problema, però els que estan avesats a rodar diuen que «el secret està en pedalejar a un ritme constant i velocitat moderada».
L'actual codi de circulació obliga els usuaris de bicicleta a portar casc i guardapits reflectants. Molts de ciclistes, però, no combreguen amb aquestes normes. Diuen que amb l'ús del casc, «pot ser pitjor el remei que la malaltia, ja que el casc dificulta el moviment del coll i, en alguna ocasió podria provocar una colisió per falta de visió».
En el cas dels semàfors, el consell que donen moltes associacions és el de situar-se a davant dels cotxes, avançant-los anant alerta. Si es fa així, posant-se en primera fila, s'aconsegueix que el que mena la bicicleta pot sortir tot d'una que es posa en verd i que es fa més visible davant pels cotxes, a més de no haver d'alenar entre el fum dels vehicles. Així i tot, adverteixen que, encara que a la major part d'Europa aquesta estratègia és legal i habitual, a l'Estat espanyol no ho és.
El que també recomanen els col·lectius és lligar-se o estrényer-se els baixos dels pantalons amb una cinta o una gafa perquè així no es travin amb els plats o la cadena de la màquina, cosa que podria causar la caiguda.
Massa Crítica organitza una sortida en bici cada primer dijous de mes. Recorren la ciutat xiulant i cantant amb l'objectiu de fer-se visibles. A algunes ciutats europees quan ve l'estiu es fan bicicletades naturistes, perquè «davant els cotxes se senten en pèl».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.