«Nosaltres no som dogmàtics... mai no ens tancam a parlar ni a canviar les nostres decisions». D'aquesta manera justificava el conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol, la possibilitat de modificar alguns aspectes del polèmic decret del trilingüisme.
Un d'aquests aspectes és precisament la distribució d'hores lectives en castellà, català i llengua estrangera (anglès, prioritàriament). Fiol assegura que aquest punt «és el que manco importa» del model que es vol implantar i admet que està disposat a canviar el nombre d'hores previstes per l'ensenyament de l'anglès, un terç del total.
En el decurs del ple del Parlament que va tenir lloc ahir, el titular d'Educació tornà a rebre les crítiques de l'oposició. El diputat del PSM Eduard Riudavets recordà a Fiol que «moltes són ja les veus que s'han aixecat contra el decret» i demanà el Govern que en canviï el contingut.
El conseller respongué garantint que totes les opinions es tindran en compte. Tanmateix, assegurà que el decret no es va elaborar «després d'una nit de bogeria», sinó partint d'un context sociopedagògic determinat i valorant la tendència d'altres comunitats autònomes «on el binomi castellà-anglès està consolidat».
PNL
El ple de la Cambra rebutjà ahir, amb els vots en contra del Partit Popular, una proposició no de llei socialista que instava l'Executiu autonòmic a dissenyar un pla per millorar les infraestructures dels centres públics docents. En opinió del PSIB, aquesta iniciativa hauria d'incloure una partida d'un milió d'euros prevista per a l'ampliació de centres concertats.
Els grups d'esquerra coincidiren a considerar que la Conselleria d'Educació i Cultura ha de prioritzar les inversions en escoles públiques, atès que assumeixen la major part de la població immigrant. Així mateix, criticaren el departament autonòmic per no elaborar un mapa escolar que eviti la improvisació educativa.
En aquest sentit, Riudavets vinculà aquesta mancança a la presumpta intenció del Govern balear d'atorgar «via lliure» a l'hora d'afavorir els col·legis concertats «afins».
Per la seva part, el diputat del Grup Socialista, Andreu Bosch, argumentà que las partides pressupostàries de la Conselleria són «falses». En aquest punt, assenyalà l'existència de partides repetides corresponents a onze centres escolars de les illes.