L'expedició «Mallorca a dalt de tot. Everest 2006» arribà ahir horabaixa enmig d'una espessa boira als peus de la gran muntanya, dominada en primer terme per la paret sud del Lhotse (8.500m.) i la piràmide negra de l'Everest, que treu el nas pel darrere. El llogaret de Dingboche (4.400m) va ser el final d'etapa d'un dels dies més emocionants d'aquest viatge, no només per les formidables perspectives del camí, amb l'omnipresent Ama Dablam (6.800m.), sinó també per la visita al Lama de Pangboche.
Situada a la vora del riu Dudhkoshi, la vila de Pangboche és una de les més visitades per les expedicions que transiten per la regió del Solu-Khumbu. La raó no és altra que la presència d'un dels lames tibetans més venerats i respectats pels habitants de la regió, els xerpes. Oli i els dos Tolos compliren amb la tradició i demanaren les benediccions del Lama de Pangboche per a la seva empresa: conquerir Sagarmatha, la deessa mare de la Terra.
La cerimònia va ser molt senzilla, però va estar carregada de sentiment. Els escaladors no obliden que ja l'any passat varen passar per aquesta mateixa situació, tot i que la meteorologia els jugà una mala passada. Tanmateix, l'acte principal se celebrarà al camp base, on s'oficiarà la tradicional «puja» o ofrena als déus del budisme, per tal d'obtenir la seva protecció en la marxa cap al sostre del món.
El grup progressa cap a la glacera del Khumbu a un bon ritme, molt bon estat de salut i ben unit. L'únic problema el tenen a Katmandú, on la vaga general ha esdevingut en estat de setge, declarat pel govern nepalès per impedir aldarulls al carrer. Ara mateix, no se sap res de la situació de la mitja tona de material que havia de volar amb helicòpter fins a Namche. El «sirdar» o cap dels xerpes, Pasang Tsiring, roman a la capital del Solu-Khumbu pendent de l'arribada de l'aparell amb els estris d'escalada, roba d'abric i infraestructura del camp base.
Mentrestant, els escaladors mallorquins coincidiren ahir al refugi de Dingboche amb els 20 membres de l'expedició catalana «Terres de l'Ebre» que té previst fer l'ascensió a l'Everest pel vessant nord. Abans de traslladar-se a l'altiplà del Tibet i instal·lar el camp base a la glacera de Rongbuk, els alpinistes fan l'aclimatació per la vall del Khumbu.
I no puc acabar aquesta crònica sense tenir present la meva «sofrida companya» que avui fa anys. Molts d'anys, Joana. Gràcies a les noves tecnologies avui ens podem sentir més a prop que mai i gràcies al teu esforç avui jo som aquí.