Fiol eliminarà hores en català a pesar que és la matèria més suspesa a primària

Educació diu que el model trilingüe no empobrirà el nivell de l'alumnat en la llengua pròpia

TW
0

La Conselleria d'Educació, regida per Francesc Fiol, aprovarà el decret pel trilingüisme, que permet als centres eliminar hores en català a pesar que ha constatat que la matèria més suspesa a primària és la que s'imparteix en la llengua pròpia als infants. Així ho va confirmar ahir el director general d'Administració i Inspecció Educativa, Jaume Juan. Fins i tot, Juan va anar més enllà i davant la pregunta de si no pensava que el nivell de català de l'alumnat s'empobriria amb el decret, va respondre amb un «no l'afectarà».

Precisament, Juan va presentar ahir els resultats acadèmics del curs 2003 i 2004. En la documentació facilitada, es constata que al primer cicle de primària el 15'8 per cent dels alumnes suspenen català, enfront d'un 12'8 que suspenen matemàtiques i un 10'6 per cent que suspenen llengua castellana. Igualment, una situació semblant es dóna entre l'alumnat del segon cicle de primària, dels quals un 18'7 suspèn llengua catalana, davant el 18'4 que suspèn matemàtiques i el 15'5 per cent que suspèn llengua castellana.

Tanmateix, a pesar d'aquesta situació, Juan va assegurar ahir que la intenció de la Conselleria és que el decret que permetrà que un terç de les matèries s'imparteixin en anglès, en detriment del català i del castellà, «entri en vigor el curs que ve».

Així i tot, el director general d'Administració i Inspecció Educativa va recordar que els centres «podran continuar escollint entre aplicar el decret de mínims, que és un decret del 1997, o el nou decret, que és un decret del 2007». A més, Juan va explicar que «el decret es començaria a aplicar als primers cursos d'infantil o primària» i que ell és partidari que els centres «triïn quines assignatures volen impartir en cada llengua», tot i que aquest aspecte no està decidit.

Finalment, el director general d'Administració i Inspecció Educativa va assegurar que davant la necessitat de professors nadius per fer classe en anglès «estic ben tranquil».

Curiosament, Juan també ha destacat aquesta legislatura per impulsar l'equiparació del nivell C (mitjà) de la llengua catalana amb els coneixements que tenen els alumnes de quart d'ESO. Finalment, el director general va haver de cedir davant les pressions de la comunitat educativa i «sols» es va equiparar el nivell B (bàsic) amb els coneixements que tenen els alumnes que acaben secundària. Igualment, Juan ha impulsat que sigui possible escollir la llengua en què els infants aprenen a llegir i a escriure.