La recuperació de tot l'entorn del far de la Creu, un deute polític i històric

S'obtindria una zona conservada verge gràcies que ha estat en mans de la Marina

TW
0

En els darrers anys s'ha parlat en diveres ocasions de la necessitat de restaurar el far de la Creu -un dels elements arquitectònics més característics del Port de Sóller, actualment en greu perill de runa total- i fins i tot l'autoritat portuària de les Balears arribà a plantejar-se'n el trasllat.

El projecte cobrà força a principis de legislatura, quan figurà dins el programa electoral d'UM-UNISO. Però, darrerament, sembla que s'ha refredat. Un informe del Consell de Mallorca que assegura que el far no es podia restaurar in situ i la impossibilitat que es pugui posar sobre els nous molls, ja que no s'inclou en el projecte actualment en règim de concessió -sense parlar de les opinions contràries a la ubicació-, semblen haver traslladat la iniciativa a una segona línia de les prioritats polítiques.

Però, segons les fonts autoritzades consultades, és possible no només la restauració del far al seu lloc històric sinó, a més, la recuperació de tot el seu entorn, inclosa la casa del far nou i l'habilitació d'un accés directe des del Museu del Mar de Santa Caterina, la qual cosa convertiria el cap de la Creu, actualment inaccessible perquè es troba en zona militar, en un dels principals atractius del Port. Tant el far com la casa serien excel·lents complements al Museu del Mar, situat en una zona privilegiada, ja que s'ha conservat verge. El projecte necessitaria simplement un impuls polític i un acord entre les administracions implicades. Els precedents recents hi són i la justificació històrica també.

Cessió d'ús
Ben al contrari del que molta gent opina, la Marina hi posaria pocs inconvenients ja que, de fet, l'acord de reversió entre Defensa i el Govern balear ja deixava clar que s'accediria a habilitar un accés des de Santa Caterina (l'actual seu del museu), però ho condicionava a la restauració dels fars. Un precedent important és que, recentment, l'Autoritat Portuària del Ministeri de Foment ha cedit l'ús de la casa del far del cap de Salines a l'Imedea per a la realització d'activitats científiques.

Pel que fa a la restauració del far vell -construït segons un projecte d'Emili Pou i inaugurat l'any 1864-, no fa falta parlar del que significa per a la memòria històrica dels mariners sollerics. Fins i tot la creu negra descrita i il·lustrada per l'arxiduc Lluís Salvador que dóna nom al far i al lloc i que era venerada respectuosament, es podria recuperar: la roca on estava clavada encara es conserva i fins i tot el forat on s'implantava aquella creu un poc inclinada que va ser testimoni de tants viatges i tragèdies.