«No es poden substituir els hotels obsolets per elements residencials, aquesta no és la solució als problemes de la indústia turística». Així ho afirmà Luis Antonio Corral, degà del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Balears.
Corral féu aquestes declaracions durant la presentació de les IV jornades sobre ordenació del territori, que en aquesta edició tracten la temàtica de la «Recuperació d'espais turístics», on afirmà que la reconversió desnaturalitza les àrees vacacionals i suposa pèrdua de recursos per al sector.
En tot cas, el degà creu que s'ha d'optar per l'esponjament, traslladant les places que ja no tenen sortida a altres llocs i recuperant les localitats turístiques amb més zones verdes i millors equipaments. En aquest sentit, recordà que les àrees de reconversió turística eren una «eina fantàstica».
En referència a les segones residències, Corral també es mostrà contrari a tot el que signifiqui més ocupació del territori, ja que va contra els principis de sostenibilitat.
Un altre dels ponents, el doctor arquitecte de la Universitat de las Palmas de Gran Canària Vicente Mirallave, es mostrà menys contundent sobre la reconversió. La seva opinió és que es tracta d'un «tema delicat» i que necessita una anàlisi i solucions particulars. «No és bo ni és dolent, sinó que s'ha d'estudiar», afegí. Sobre el finançament de les reconversions, declarà que l'Estat no té diners per pagar-ho tot i advocà per incentius fiscals que promoguin aquestes transformacions.
Pujada de preus
El conseller de Turisme, Joan Flaquer, negà que la reconversió d'hotels obsolets en places residencials pugui provocar una pujada de preus que dificulti, encara més, l'accés a l'habitatge. En aquest sentit, el conseller present a les jornades afirmà que el lloguer turístic de residències i l'adquisició de pisos corresponen a mercats diferents.
Flaquer destacà la necessitat de cercar fòrums de debat en els quals escoltar i consensuar totes les propostes dels agents implicats, com serà la Mesa de Turisme. Afegí que les segones residències responen a una demanda del mercat i assenyalà que ja existeixen lleis que limiten el creixement urbanístic, com les Directrius d'Ordenació Turística, les DOT.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.