Foment del Turisme celebra el seu centenari

Flaquer advoca pel consens social en el sector turístic, mentre Vicens s'acomiada de la presidència

TW
0

L'emotiva celebració del centenari del Foment del Turisme aplegà unes 700 persones, en un sopar en el qual s'entregaren els seus premis anuals.

Entre els convidats, assistiren representants del sector turístic i de les institucions com el president del Parlament, Pere Rotger, la consellera de Presidència i Esports, Rosa Puig, el conseller insular de Presidència, Francesc Buils, i la batlessa de Palma, Catalina Cirer,

El conseller de Turisme, Joan Flaquer, realitzà el discurs de clausura de la gala en represesntació del president del Govern, Jaume Matas. En la seva intervenció apostà per potenciar el consens i la col·laboració entre el sector públic i privat com a fórmula per ser més competitius i obtenir millor rendibilitat en el sector turístic.

Malgrat que no va voler donar xifres, el conseller assegurà que «la nostra illa està en bona forma», puntualitzant que necessita d'ajuts «necessaris» i que no pot perdre de vista la «necessitat de la sostenibilitat». Així, Flaquer considerà que Mallorca ha recuperat la seva millor imatge i que es torna a trobar entre les preferències dels principals mercats emissors. Tot i la recupeació de xifres, afirmà que això no és suficient sinó hi ha més rendibilitat. En aquest sentit, entre els propòsits per als propers temps es referí a la millora de la qualitat, l'entorn natural, la diversitat de l'oferta i oferir noves oportunitats laborals.

Per Miquel Vicens, aquesta era la darrera entrega de premis a la qual assistia com a president del Foment del Turisme. El quinze de desembre una nova junta prendrà el relleu. Agraí a tots els seus col·laboradors, a l'administració i als socis el seu suport.

Per altra banda, va fer diverses «demandes» a l'Ajuntament de Palma. Afirmà que tenia dificultats per entendre per què el Consistori no ha participat en el finançament de la capella de Sant Pere de la Seu i va escometre la batlessa amb un «què esperau?». I en segon lloc, reclamà una resolució pels malentesos que s'estan donant en el Cercle de Belles Arts.

Durant l'acte de celebració del centenari, s'entregaren els premis que atorga anualment la institució a aquelles persones i entitats destacades per la seva feina a favor del turisme.

S'entregaren tres medalles d'or, una d'elles al directiu del touroperador Thomas Cook, Wolfgang Besser, que no pogué assistir a la gala. Durant quatre dècades Besser ha treballat sempre lligat a les Illes. La medalla d'or especial per a Miquel Alemany, que ha fet feina per la institució des dels 15 anys, i a títol pòstum al compositor Eak Tai Ahn. Rafel Ferragut propietari de l'Auditòrium de Palma rebé una de les dues medalles de plata, valorant la seva «infatigable» feina al davant d'aquesta empresa. L'altra fou per al desaparegut William Waldrem, antropòleg creador del museu de Deià.

Per altra banda, les plaques d'or anaren a a les coves dels Hams en el centenari del seu descobriment, a la Conselleria de Presidència i Esports, per la difusió de la imatge de Mallorca a través de l'esport i a la Cambra de Comerç en reconeixement per haver estat bressol del Foment. La placa de plata distingí la feina en la promoció de nous mercats de l'agència Mallorca Tours.

Dos periodistes, Mario Morales i el nostre company d'Ultima Hora, Juan Luis Ruiz Collado, van rebre el molí de plata en reconeixement a la seva llarga trajectòria com a cronistes turístics. I els diplomes foren en l'apartat d'iniciativa ambiental al Parc Nacional de Cabrera, per la difusió de la restauració a Peter Newman, al Castell de Sant Carles com a projecte de restauració del patrimoni, com a integració laboral a Amadip i a l'historiador Antoni Vives, per a la seva tasca d'investigació històrica.