La proposta de l'Agrupació de Cadenes Hoteleres de Balears de convertir els hotels obsolets en habitatges, per pal·liar l'excés d'oferta, ha rebut l'oposició frontal dels sindicats UGT i CCOO.
Els secretaris de les federacions d'hoteleria d'ambdós sindicats, Àngeles Sánchez per Comissions i Antonio Copete per la Unió General, coincideixen a assenyalar que els empresaris hotelers cerquen fer negoci a costa dels llocs de feina dels treballadors i que a Balears seria una part important de la població la que es veuria afectada.
El president de les cadenes hoteleres, Francesc Miralles, féu aquestes proposta durant la presentació de l'informe del Centre de Recerca Econònomica (CRE), que recomenava la modernització, millora i reconversió de part de la planta hotelera per considerar que «fregava l'obsolescència».
Des de CCOO, Sánchez recordà que el seu sindicat ja va convocar una manifestació per denunciar la intenció dels hotelers de fer aquestes reconversions. «Aquests establiments dels quals s'està parlant, estan més que amortitzats» afirma la secretària general. En aquest sentit, acusa els empresaris de cercar excuses, que qualificà de «barates», per carregar-se milers de llocs de feina.
Respecte a l'actitud del Govern, Sánchez espera que sigui «sensible» amb aquest tema i tengui suficient «seny» per no accedir a les reivindicacions de la patronal. En cas que sí que ho fessin preveu un «vertader conflicte» social. Per altra banda, es mostrà d'acord que hi ha un excés de places hoteleres, però que s'ha de lluitar contra aquesta situació cercant altres alternatives i no a través del canvi d'ús dels establiments.
Copete destacà, com Sánchez, que els hotels amb 40 anys d'edat han amortitzat tres o quatre vegades la inversió efectuada i que ara el que cerquen els empresaris és fer negoci «venent pisos» sense tenir en compte les conseqüències sobre els treballadors. Assegurà que UGT s'oposarà de manera contundent a aquesta iniciativa, recordant que la reconversió no respon a la creació de zones verdes, sinó de nous edificis.
El president de la Federació Hotelera de Mallorca, Pere Cañellas, discrepa de l'informe presentat pel CRE considerant que la planta hotelera «està bé, oberta i funciona». Tot i així, no descarta que hi hagi establiments que necessitin una renovació, però per altra banda creu que les reformes es produeixen «constantment» i que el sector hoteler és un dels que sempre s'ha preocupat de la renovació del seu producte. «Una cosa és que l'oferta sigui madura, que no vol dir obsoleta», afirmà.
Cañellas està d'acord amb Miralles que una de les sortides per aquells hotels que no estiguin en condicions òptimes per renovar-se, sigui la d'acollir-se al canvi d'ús i convertir-se en habitatges. En el que no coincideix és en la sobreoferta, «fa quatre anys erem capaços d'absorbir la demanda i ara es parla d'eliminar places», declara. I assenyala que, en aquest sentit, la desestacionalització és un dels aspectes a millorar.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.