Una empresa francesa, interessada a assumir tota la producció de taronja

Projecta comercialitzar els fruits pelats i envasats al buit per als hotels

Les taronges de la Vall de Sóller són reconegudes per la seva gran qualitat.

TW
0

Enguany una gran quantitat de taronges de Sóller i Fornalutx, les més famoses de Mallorca per les seves extraordinàries qualitats, s'han perdut als arbres. La crisi de la taronja sollerica, a la qual s'ha arribat perquè els pagesos no poden veure compensades les despeses ocasionades pel manteniment dels horts i de la collita a causa dels baixos preus del producte, pot arribar a tenir importants repercussions paisatgístiques, turístiques i mediambientals a causa de l'abandonament progressiu dels horts de cítrics a la Vall.

Iniciatives impulsades des de la Cooperativa de Sant Bartomeu, com la creació d'una marca de qualitat, no han arribat a hores d'ara a bon port. Però ara, una empresa francesa pot obrir una porta al futur de la taronja de la Vall de Sóller ja que aquesta empresa podria assumir la totalitat de la producció sollerica i fornalutxenca amb la finalitat que els fruits fossin comercialitzats pelats i envasats al buit per oferir a les diferents cadenes hoteleres.

Segons ha pogut saber aquest diari, l'empresa ja s'ha reunit amb diferents representants del sector de la Vall així com amb la Cooperativa de Sant Bartomeu per estudiar la viabilitat d'aquest projecte. Segons les fonts consultades, l'únic inconvenient amb què es podria trobar aquesta iniciativa és que l'empresa -que comercialitza els cítrics amb el nom comercial de «Lolitas» i que ja compta amb la col·laboració de productors de Girona i el País Valencià- necessita almenys 1.000 tones de taronja de Sóller per poder començar amb aquesta importació. L'empresa podria arribar a assumir fins a 5.000 tones per temporada.

Segons Joan Albertí, batle de Fornalutx i delegat del CDEIB a la Serra, que afirma que ha intervingut en els primers contactes «a títol personal i preocupat pel futur dels nostres horts de tarongers», l'empresa ha mostrat «un gran interès en el producte que es conrea a la Vall, tant pel seu renom com per la seves reconegudes propietats de sabor i quantitat de suc».

Segons el gerent de la cooperativa, Pere Picó, «en aquests moments seria molt difícil poder proporcionar, sense ajuda externa, les quantitats que es demanen», tot i que admet que en els seus bons moments la producció de la Vall ha superat de molt el milió de quilograms i, a més, es podria incentivar la renovació de les plantacions més velles ja que la sortida de tot el producte estaria assegurada.