Experts qüestionen la viabilitat de l'edificació del nou Son Dureta

Els veïns de La Real organitzen una taula rodona sobre patrimoni

TW
0

L'Associació de veïns del Secar de la Real organitzà ahir al Monestir de Sant Bernat una taula rodona titulada «La Real i el seu entorn, paradigma i paradoxa de la relació entre patrimoni i urbanisme». En la xerrada, l'advocat urbanista José Manuel Merelo destacà com una autèntica «agressió» per part de Cort «la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana» per donar llum verda a la construcció del nou hospital de referència de Balears a Son Espases.

«L'estudi sobre impacte ambiental, que ha d'acompanyar la proposta del nou Son Dureta, no té alternatives on es prevegin altres ubicacions; de fet, més que un estudi és una justificació. Així mateix, Cort incorre en una contradicció ja que la Llei de sòl rústic no justifica aquest descomunal equipament sanitari. D'altra banda, estableix que és el Consell el que ha d'emetre una Declaració d'interès general per edificar, aspecte que Cort ha obviat».

Davant de l'atenta mirada de Francesc Antich, secretari general dels socialistes de les Illes, Pablo Mir Capellá, advocat urbanista, denuncià l'obscurantisme amb què el seu gabinet s'ha enfrontat al Consistori palmesà: «No donaren testimoni sobre l'acord de compra de Son Espases i, amb això, es negà la informació als ciutadans, cosa que determinà la impugnació de l'acord de compra així com el recurs de la cessió al Govern. Ara, el substantiu és que l'adquisició de Son Espases no respon a l'interès dels ciutadans de Palma».

Per la seva banda, Alfredo Morales, catedràtic d'Història de l'Art de la Universitat de Sevilla, apuntà que la defensa de La Real no és gratuïta: «És una obligació administrar el patrimoni històric i artístic per llegar-lo a futures generacions. El monestir és part d'un conjunt al qual està, per història, indissolublement unit; un conjunt històric».

Així mateix, Josep Amengual, el superior de la Congregació de Missioners dels Sagrats Cors, que és la propietària des del 1958 del monestir, com a màxim responsable del recinte presidí la reunió d'anit passada: «S'ha de conèixer i respectar la història. La Real és l'únic patrimoni del císter de les Balears. Riac, terme àrab, qu fou traduït al català com Real, significa hort i recull la importància de l'entorn; el medi rural. Aquí es formà Ramon Llull, es vertebrà la vida espiritual de moltes parròquies; no podem implantar Barcelona i 4 milions d'habitants».