La pau amb Fiol facilita un acord en les proves de català, diu l'STEI

Tot i això, els exàmens d'avui es fan amb els col·laboradors actuals

TW
0

El preacord aconseguit dijous entre el conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol, i els sindicats per no concedir el nivell C de català als titulats d'ESO ha obert la porta a la normalització de les proves de català d'adults que organitza la Direcció General de Política Lingüística. Així ho va confirmar ahir la dirigent de l'STEI-i Maria Antònia Font.

D'ençà que Fiol va anunciar l'equiparació dels coneixements de català de quart d'ESO amb els que certifica el nivell C, el 16 de gener del 2004, l'organització d'exàmens de català per a adults s'ha vist afectada pel conflicte amb els filòlegs. De fet, des de la convocatòria de juny del 2003 no s'han tornat a efectuar unes proves en condicions normals, és a dir, examinant tots els aspirants en un dematí i publicant els resultats en un termini màxim de dos mesos.

Segons Font, el preacord assolit dijous «facilita les coses perquè hi torni a haver una col·laboració». De fet, la dirigent de l'STEI-i va assegurar que «aquest tema es va tractar en l'assemblea de professors de català de dijous, però com que no estava dins l'ordre del dia vàrem quedar que prendríem una decisió el setembre, possiblement durant la primera quinzena».

Per tant, les proves que queden per dur-se a terme entre avui (aquest matí es fan les del nivell B i E) i el 2 de juliol (l'A i el D) no comptaran encara amb la plena col·laboració dels filòlegs de català rebel·lats contra les mesures lingüístiques de Fiol.

Tanmateix, Font va advertir que la solució al conflicte només serà possible si el conseller Fiol manté que abans de concedir cap certificat a l'alumnat d'ESO farà un estudi per conèixer el nivell dels joves i, en cap cas, no els reconeixerà el certificat C.

D'altra banda, després que els sindicats i els professors aconseguissin que el conseller Fiol rectificàs dijous, l'Obra Cultural Balear (OCB) va «exigir» al Govern que a partir d'ara «s'assessori amb els centres educatius, la UIB, i els agents i les entitats civils». Igualment, l'organització felicita els ensenyants per l'èxit aconseguit i insta el Govern a repensar el model lingüístic d'IB3.