El 85% de contractes a Balears han estat temporals el primer trimestre

Són dades de l'informe del mercat del treball balear fet per CCOO

TW
0

El nombre de contractes temporals sobre el total dels formalitzats a Balears, durant el primer trimestre de 2005, ha estat del 85,91 per cent, segons l'informe del mercat laboral presentat per CCOO.

Rafael Borràs, secretari d'Ocupació del sindicat, explicà que elaboraran aquest estudi de forma periòdica, trimestralment, amb versions anuals i mensuals. Es volen analitzar així diferents variables fins ara no tractades, sobre les quals es dóna una «certa ocultació», afirmà Borràs i fer-ho «no només des d'un punt de vista quantitatiu, sinó també qualitatiu».

En aquest primer informe, el sindicat estableix set índexs per analitzar l'eventualitat laboral. Així, l'anomenada temporalitat extrema, és a dir, els contractes de duració inferior o igual a tres mesos, és del 36,58 per cent. I el nombre d'afiliats a la Seguretat Social amb aquest tipus de contractes és del 36,9 per cent. S'inclouen també els índexs de temporalitat (3,23), d'estacionalitat (3.03), de rotació de la desocupació (41) i de la precarietat contractual (2,19), però com explicà Borràs de moment no és possible realitzar comparacions.

L'informe deixa palès que malgrat que el nombre d'assalariats ha crescut un 2,75 per cent, la contractació s'ha reduït un 16,41 per cent, sobretot en la jornada completa. A més, l'atur femení segueix sent molt superior al masculí, 11 punts per sobre. Un altre dels aspectes destacats és que els menors de 24 anys segueix patint una taxa d'atur elevada (18,66% sobre el total). L'estudi conclou que les polítiques actives d'ocupació tenen escassa incidència en aquest col·lectiu. Borràs afegí que els estrangers extracomunitaris són els que tenen major precarietat laboral, un 87,6% dels contractes signats són temporals.

Sobre l'índex d'accidentalitat balear, que és dels més elevats de l'Estat, CCOO responsabilitza aquells que han d'aplicar la política de prevenció, els empresaris, i al Govern, que n'ha de vigilar el compliment.