Miret ofereix sucar tota la collita de taronges i clementines de l'Illa

Es pretén ajudar els pagesos abans no es perdi la fruita als arbres

TW
0

El grup d'empreses Miret s'ha oferit per sucar la collita de taronges i clementines de Mallorca. La proposta arriba en un moment difícil per a la majoria de pagesos de l'Illa, que a hores d'ara tenen problemes importants per poder donar sortida als cítrics per culpa dels preus baixos del mercat, com ja publicà Diari de Balears.

«Que ens duguin totes les taronges, que nosaltres les sucarem», manifestà l'assessor del grup Miret, Julià Puig. A la factoria de Llucmajor, l'empresa té capacitat per transformar, pasteuritzar i embotellar devers deu tones diàries de suc. «Volem mantenir l'activitat, que no s'ha aturat mai, i alhora ajudar el sector agrícola», declarà.

Ara fa vuit mesos que un conjunt de set treballadors de Miret reprengueren les tasques de la firma a través de la societat limitada laboral Envit, encarregada de la gestió, la distribució i la comercialització dels productes del grup -sobretot refrescs i suc de taronja. Des de llavors, tots lluiten de manera aferrissada per mantenir amb l'actual Govern els acords firmat durant la legislatura passada amb el Pacte de Progrés, en els quals es preveu una subvenció important per a la compra a la societat agrària Fruita Bona de l'excedent de taronges -devers 600 tones- amb vista a la producció i a la comercialització d'un suc amb denominació d'origen de Mallorca.

Així, atesa la possibilitat que tota la collita de clementina de la vall de Sóller es pugui perdre a causa dels preus, Julià Puig volgué manifestar en públic la voluntat del grup d'empreses Miret de «posar a disposició dels pagesos» tota la seva maquinària, a fi de donar sortida al cítric que encara penja dels arbres. D'altra banda, aquest fet suposaria també «donar valor a un producte que ara gairebé no en té -la seva cotització se situa al voltant de 30 cèntims per quilo- i, d'aquesta manera, se'n milloraria la productivitat», explicà Puig.

Curiosament, fa un any es registrà una circumstància del tot diferent. Les gelades i el «vent salat» havien fet malbé un 40% de la producció de taronja que s'havia de collir per febrer, amb la qual cosa els preus pujaren un 20% i no hi hagué excedent.

Tanmateix, Miret havia fet fallida i no podia oferir la seva disponibilitat. Ara la situació ha canviat i la factoria produeix cada any 1'5 milions de botelles de refrescs i 10.000 litres de suc de taronja de l'Illa.