Balears acabarà l'any amb un dèficit de 1.732 milions d'E en finançament

UM reclama que el nou Estatut inclogui un concert econòmic propi per a l'Arxipèlag

Gran part del dèficit que s'arrossega prové de la despesa sanitària.

TW
0

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears tancarà l'any 2005 amb un dèficit de 1.732 milions d'euros -288.000 milions de pessetes- en els seus ingressos, una xifra similar a la despesa que tingué la comunitat l'any passat. Així ho van denunciar ahir els dirigents d'Unió Mallorquina, que per capgirar aquest greuge, reivindicaren la instauració del Concert Econòmic en la reforma de l'Estatut.

Segons d'UM, al dèficit històric de 582 milions d'euros en Educació i Sanitat, s'han de sumar els 1.150 milions de dèficit més amb que el Govern preveu tancar l'any. El secretari d'Acció Econòmica d'UM, Miquel Àngel Flaquer, assegurà que el Govern central ha fet un «negoci rodó» amb les transferències.

Flaquer considerà que l'actual model de finançament és «insuficient» i perjudica les Balears; qualificà d'«escàndol» que s'usi el Règim Especial Balear com a «arma política»; considerà «decebedor» el primer pressupost de Zapatero i advertí que ara és el moment de demanar-li que compleixi les promeses.

Com a exemple del greuge, Flaquer recordà que el pressupost de l'Estat dedica a Balears la inversió per càpita més baixa de l'Estat, amb 200 euros per habitant. També apuntà que cada illenc aporta a l'Estat 3.900 euros cada any, dels quals 2.300 no retornen. La presidenta Maria Antònia Munar encara afegí un altre exemple, la regularització d'immigrants, que generarà uns ingressos per a la Seguretat Social -Madrid- però crearà necessitats en educació o sanitat a les Illes.

Per garantir que la riquesa generada a les Illes «repercuteixi proporcionalment» al territori, el diputat Miquel Nadal defensà la instauració del Concert Econòmic -la Comunitat recapta tots els imposts i paga una quota a Madrid pels serveis comuns- en el nou Estatut. Com a pas previ, UM ha presentat una proposició no de llei perquè es debati al Parlament la creació d'una agència tributària pròpia, que gestioni i recapti els imposts propis i els cedits.