L'Agència Tributària investigà el «viatge» a Euskadi de les parcel·les Q de Nigorra

El conseller delegat d'Habitat Golf es negà a comentar l'operació de la seva empresa

TW
0

El viatge de les parcel·les Q a Euskadi i les plusvàlues generades motivaren una inspecció de l'Agència Tributària. La manera de tancar l'expedient fou molt comentada pel cos d'inspectors de la mateixa Agència Tributaria. Diari de Balears avançà ahir que la titularitat d'onze parcel·les que sumaven 128.000 metres quadrats fou transferida per la família Nigorra a diverses societats domiciliades a Euskadi, una Comunitat Autònoma amb un règim tributari al marge del general a l'Estat espanyol.

Els interessos de la família Nigorra foren representats davant l'Agència Tributària pel prestigiós bufet Quatrecases de Barcelona, que en aquells moments estava associat amb el de Miquel Capellà a Palma. No obstant això, el cas va ser duit a Barcelona per l'equip fiscal de Quatrecases, sense que hi intervinguessin els missers mallorquins. Segons ha pogut saber aquest diari, el cas patí retards importants en la seva tramitació a Hisenda.

Diari de Balears intentà ahir que Joan Nigorra, conseller delegat d'Habitat Golf Santa Ponsa, explicàs el sentit del viatge llampec dels solars Q a Euskadi. Nigorra declinà la possibilitat d'oferir-ne qualsevol aclariment amb motiu de la línia informativa que, segons el seu parer, segueix aquest rotatiu. Fa poc, aquest diari informà que la urbanització Santa Ponça Nova no pot rebre el vistiplau de l'Ajuntamente a causa de les múltiples deficiències viàries que presenta. Per desembre del 1999, la família Nigorra traslladà la titularitat d'onze parcel·les de la seva propietat a empreses domiciliades a Euskadi. Les societats foren controlades en tot moment per membres del consell d'administració d'Habitat Golf.

El procés seguit per tots els terrenys fou idèntic. En primer lloc, s'escindiren d'Habitat Golf i passaren a mans d'un societat establerta al País Basc. Una vegada allà, foren absorbides per una altra empresa, també basca, per acabar al final com a propietat de Ses Penyes Rotges de Inversiones, de la família Nigorra, i de les societats Apex 2000 SAU i de Jardimar. Durant els dos mesos que durà l'operació, les parcel·les experimentaren una revaloració considerable. El règim tributari d'Euskadi complica el seguiment de les operacions i de les plusvàlues per part de la Hisenda espanyola.