El primer Anuari d'Educació de les Illes Balears, corresponent a l'edició del 2004, ha constatat els alts índexs de fracàs escolar en la nostra comunitat autònoma.
La Fundació Guillem Cifre, de Caixa de Colonya, ha editat, amb la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears, la primera sèrie anual de publicacions que recollirà els indicadors educatius de la nostra Comunitat Autònoma. El director d'aquesta primera edició ha estat Martí March.
March va explicar que aquesta obra ha servit per definir els trets de la situació de l'educació a les Balears que, al seu parer són el gran creiximent en la població escolar, la dualització entre l'oferta pública i privada del sistema educatiu, els alts índexs de fracàs escolar i la baixa taxa d'universitaris.
El director de l'anuari troba que s'ha arribat a aquesta situació després que durant anys l'educació «no ha estat un factor de prestigi» i que «ens hem dedicat a créixer econòmicament, sense apostar pel capital humà, és a dir, sense una bona inversió en educació». March va aconsellar, de fet, que «es reflexioni sobre aquesta qüestió» i va recomanar que s'inverteixi en capital humà. Tanmateix, va reconèixer que «cap temps del passat ha estat millor».
El director de l'anuari va recordar també que la població escolar «està creixent d'una manera imprevista». D'altra banda, Martí March va destacar la importància que ha tingut per a la Comunitat Autònoma la recepció de les competències en educació, tot i que no va entrar a valorar si, sota el seu punt de vista, havien estat mal finançades.
L'obra dirigida per Martí March comença amb una introducció de caràcter editorial, continua amb una anàlisi del sistema escolar, segueix amb una descripció del sistema educatiu no escolar, també inclou un aplec de tesis i investigacions i conclou amb un apartat d'estadística i legislació educativa.
El president de Colonya Caixa d'Estalvis de Pollença i de la Fundació Guillem Cifre, Martí Torrandell, es va mostrar convinçut que aquest anuari serà «no només una eina de treball per a professors, sinó que també un instrument pel ciutadà corrent a qui aquest llibre li respondrà moltes preguntes».
Torrandell va destacar també l'estreta relació que té la caixa d'estalvis i la fundació que presideix amb el món educatiu, ja que l'entitat va ser creada per finançar una escola.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.