TW
0


El pas del temps i els canvis abusius d'ús del claustre del convent de Sant Vicent Ferrer de Manacor (s XVII) han fet estralls a l'estructura d'aquest monument, que a hores d'ara acusa un lamentable estat de conservació.

Amb l'objectiu d'aturar la degradació de l'emblemàtic conjunt arquitectònic, aquesta setmana s'han iniciat les obres de consolidació i restauració del claustre, com també la millora dels accessos a totes les dependències que comuniquen l'edifici històric amb les oficines i les dependències municipals.

Ahir els elements que sustenten el claustre aparegueren gairebé tapats per bastiments que indicaven el començament de les obres, el promotors de les quals és l'Institut de Patrimoni Històric a càrrec de l'1% cultural del Ministeri de Medi Ambient.

La intervenció al claustre de Sant Vicent Ferrer durarà devers vuit mesos i serà duita a terme per restauradors, arquitectes i manobres especialitzats. Es preveu que s'executi en dues fases, la primera de les quals té un pressupost de 428.325 euros i la segona, de 338.192 euros.

Tal com va explicar ahir el tècnic i arquitecte redactor del projecte, Joan Pascual, la primera part consisteix a instal·lar un sistema per controlar l'increment de la humitat, tant en el conjunt de pilars com a les balustrades, com també per reforçar l'estructura de les voltes ara cruiades.

Així mateix, «s'aixecarà el paviment del primer pis de la galeria porticada per alleugerir l'estructura de suport», explicà Pascual. A més, es preveu la instal·lació d'unes barres d'acer inoxidable per consolidar les arcades i el mur. Per acabar, s'emprendrà la restauració de les peces caigudes dels pilars i dels arcs que han perdut el marès.

La segona fase d'aquesta intervenció pretén millorar i reformar l'accessibilitat a les oficines municipals connectades amb el claustre. «S'hi incorporarà un ascensor, es recuperarà un portal antic i es projectarà un sistema de rampes per a minusvàlids», va especificar el tècnic del departament d'Urbanisme a l'Ajuntament de Manacor.

La primera empresa que executarà aquestes tasques és coneguda amb el nom de Refoart, mentre que la segona és Comsa. El pla ha estat dissenyat pels tècnics d'Urbanisme i Patrimoni del Consistori manacorí.