Amado Jaime: «Rússia és un mercat amb un potencial increïble per als negocis»

El misser assessora inversors d'aquest país a Mallorca

TW
0


Amado Jaime Sastre, misser de professió, començà a estudiar rus l'any 1988 a l'Institut General Lul·lià per curiositat. D'aquella etapa recorda especialment les classes del professor Laurent i de Vera Piatova. El 1988 visità per primer cop Rússia per conèixer-ne la cultura. Amb el temps intuí que aquest país oferia grans possibilitats de futur. El bufet d'advocats d'Amado fa feina amb clients estrangers, russos i alemanys, i pensa en la possibilitat d'obrir una assessoria a Moscou per a temes de tramitació de permisos de residència i estada a Espanya, i compra de segones residències a Mallorca.

-La primera impressió enganya, perquè els russos mai no riuen i semblen persones fredes i rudes. Supòs que és degut al clima. -En realitat és gent molt emocional. Per defora semblen europeus, però si grates una mica veus que tenen un fons asiàtic fort, i això es nota molt a l'hora de fer negocis. Ells mai no fan la signatura definitiva en un despatx, sinó que sempre trien llocs com restaurants, banys turcs o piscines. Per ells un despatx és massa fred, volen un ambient més relaxat per poder conèixer la personalitat de la persona amb qui fan el negoci. I si els caus bé es tornen molt simpàtics. -A les ciutats no es nota. El xap ja es va començar a produir amb l'arribada de Gorbatxov. A les regions, en canvi, sembla que el temps no hagi passat. -Ara sobretot hi ha bones perspectives en el tema de les segones residències, perquè ells passen per un boom de la construcció que dóna molts de doblers. Però estic segur que és un mercat amb unes possibilitats enormes. -D'una banda, els poders públics d'aquí haurien de fomentar iniciatives de coneixement mutu, i no parl just a nivell de context econòmic, sinó que la part cultural també s'ha de tenir molt present. I després, la iniciativa privada que aprofiti aquests ponts de contacte.

-Com definiríeu Rússia?
-Com un gegant amb una visió del món totalment condicionada per les seves dimensions físiques i la seva diversitat cultural, que no té res a veure amb la de cap altre país europeu.

-I a nivell de mentalitat, com es nota aquesta diferència a l'hora de fer negocis, en cas que es noti?
-I què hi ha al darrere d'aquesta primera impressió?
-I els anys de règim comunista encara es noten, com marca això la manera de veure el món?

-Per un estranger és fàcil fer negocis a Rússia?
-Aquí s'ha de tenir en compte una cosa, que allà els grans negocis els fan unes elits administratives col·locades en una situació privilegiada dins la burocràcia. Allà no hi ha gaire classe mitjana: o tens molts de duros o en tens pocs. Però hi ha persones que, partint de zero, amb bones idees i molta capacitat de feina i de gestió, han obert negocis i les coses els van bé. Aquestes persones són la llavor d'una classe mitjana, i si vols fer negocis a Rússia has de contactar-hi, perquè ells estan bé amb les elits administratives. Si no fas negocis conjuntament amb les classes mitjanes no hi ha res a fer. I una altra cosa, també valoren molt si els pots entendre i parlar en la seva llengua.

-En aquests moments, quines possibilitats de negoci hi ha entre Mallorca i Rússia?
-Com pensau que es podria explotar aquest potencial?