L'ocupació hotelera fou d'un 83'2% el juliol passat, lleugerament superior a la de fa un any.

TW
0

Les darreres informacions subministrades pels organismes estatals no fan res més que confirmar la «preocupant' situació d'estancament en la qual es troba el turisme a les Balears». Així, tot i mantenir-se congelats els preus hotelers (+0'1%), el nombre de pernoctacions als establiments d'allotjament turístic només s'ha incrementat un 0'7% al llarg dels darrers dotze mesos, amb un grau d'ocupació mitjà del 83'2%.

Així es desprèn dels darrers informes de l'Institut Nacional d'Estadística -INE- sobre l'índex de preus hotelers i pernoctacions durant el juliol passat. Unes dades que són un poc més «positives» que les de fa un any, quan els preus i les pernoctacions caigueren un 1'4% i un un 0'21% de manera respectiva, però que reflecteixen el moment «difícil i delicat» que viu l'oferta hotelera balear.

A tot això s'hi ha d'afegir que l'increment de les arribades de turistes estrangers a les Balears s'ha estancat al voltant d'un 1'1% durant els set primers mesos del 2004, vuit dècimes per sota de la mitjana estatal. Aquesta dada, extreta de la darrera Enquesta de Moviments Turístics en Fronteres -Frontur-, encaixa amb les facilitades ahir per l'organisme autònom adscrit al Ministeri d'Economia.

Després de tres mesos de caigudes interanuals de preus, les Balears tancaren el juliol amb un percentatge positiu del 0'1%. Com a conseqüència d'això, els ingressos s'incrementaren un 3'8%. D'altra banda, si bé les Balears foren la principal destinació del turisme estranger, les pernoctacions tan sols pujaren un 0'7%. Quant al grau d'ocupació, va ser d'un 83'2%, el més alt de l'Estat.

Un «bon» agost
El president de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca -Fehm-, Pere Cañellas, afirmà ahir que «esperam tancar el mes d'agost amb un índex d'ocupació al voltant del 95%». I explicà que, si bé les reserves «arriben a poc a poc i a darrera hora», sembla que poden mantenir «plens» els establiments fins a començament de setembre. Mentrestant, «qualsevol predicció més enllà de quinze dies és d'una incertesa total».

Quant a possibles casos d'overbooking, el representant patronal comentà que «no n'hem detectats, ja que el nostre problema és l'excés d'oferta en el conjunt de l'àrea mediterrània».