Algunes de les peixateres d'un dels mercats més emblemàtics de Palma, el Mercat de l'Olivar, es lamenten de la poca gent que s'acosta a les seves «pedres» per adquirir alguns dels productes que ofereixen. Una feina prou dura i poc recompensada.
El nou sistema de subhsata electrònica és algun dels mals que aquestes comerciants apunten com a element detonant en la disminució de les vendes a les places. Des del passat dia 10 de febrer, el sistema d'oferta i demanda amb intermediàries, les anomenades «patrones» va ser substituït per una subhasta a la baixa. A través d'aquest mètode, els compradors disposen d'un comandament amb el qual aturen els preus dels productes que els interessen. Un mètode «demanat per tot el sector», segons les autoritats, i rebutjat enèrgicament pels venedors i «patrones».
Pepita Torres fa ja molts anys que es guanya la vida al Mercat de l'Olivar. Després de comprar el peix ben fresc i a primera hora de la matinada munta la seva parada, el mateix procés que les seves companyes. Després de molts anys d'experiència és un testimoni clar de la diferència entre fa uns anys i ara. «Mira com està el mercat, com està de buit, idò cada dia és així», es lamenta aquesta venedora. «La gent abans menjava molt més peix del que es menja ara, no sé si és perquè està una mica més car», assevera. «A la llonja tothom pitja el comandament per no quedar sense gènere, i al final es fa massa car i no es pot vendre, nosaltres no l'hem demanada mai, la subhasta, al contrari, voldria que la llevassin», es lamenta.
I és que les més joves, com Isabel Torres, asseguren que «els compradors que són més majors els costa més d'adaptar-se a les tecnologies, així i tot, d'aquests ja n'hi ha molts que no vénen a comprar». Aquesta peixatera assegura que des de bon començament ells ja no estaven a favor de la «cinta» com ells en diuen de la subhasta, «precisament per les dificultats que suposava per la gent major i per totes les patrones que han anat al carrer i han quedat sense feina».
Un altre dels motius que Torres considera determinant per l'increment dels preus del peix és que «ens varen vendre la cinta dient que arribaria tot el peix de tots els pobles, hi hauria més peix i ens aniria millor. Però això no és així, hi ha menys peix i més compradors».
El director general de Pesca, Miquel Àngel Calviño, assegurà a Diari de Balears que «els punts de primera venda acabaran per desaparèixer, només es conservarà la venda turística». Calviño assenyalà que «s'haurà de tractar d'evitar que el millor peix es quedi als pobles i a la llonja només hi arribi el que ningú vol», fet que precisament denuncien els compradors.
Respecte a la quantitat de peix que arriba a la llonja, Torres assegurà que el peix blau és un dels altres elements de conflicte. «Peix blau se n'agafa molt, però a nosaltres només ens en treuen una part molt petita perquè s'estimen més enviar el peix a fora, on el paguen més barat. Al final menja el peix més barat la gent de fora que la de les Illes».
En aquest sentit, Calviño confirmà que hi ha una partida de peix blau que s'envia a Mercabarna i «el paguen o bé al preu mínim que s'ha marcat a la llonja o al preu que marquen des de Barcelona, hem de tenir en compte que aquí el peix es ven car».
Paquita Alemany, Antònia Ferragut i Concepció Carbonell subscriuen les paraules de les seves companyes i diuen que les vendes al mercat estan molt malament, «la gent té dret a menjar peix més barat».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.