L'Obra Cultural Balear (OCB) i altres entitats que persegueixen la normalització lingüística del català estan promovent la constitució d'un front comú per defensar la llengua i mobilitzar la ciutadania contra la política lingüística del Govern de Jaume Matas. En total, els moviments estan cridant més de 350 entitats socials per plantar cara a les mesures lingüístiques anunciades pel conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol.
En concret, l'OCB ha instat a participar en aquest front comú tots els centres d'educació primària i secundària de les Balears (que ja sobrepassen els 350), les seves corresponents Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA), que estan federades en diverses organitzacions, i fins i tot els sindicats. Precisament també està previst que responguin a aquesta crida les centrals de treballadors STEI-i, CCOO i UGT. Així mateix, hi estan convidats els Joves de Mallorca per la Llengua.
La idea és que totes aquestes entitats es constitueixin en una Assemblea per la Llengua aquesta mateixa setmana. Mai, en els 25 anys de democràcia constitucional, els moviments en defensa de la llengua no havien tingut necessitat de fer una passa d'aquesta magnitud. De fet, va ser el 1977 quan l'OCB va convocar per darrera vegada una assemblea d'aquestes característiques. Llavors, aquesta organització va aconseguir fer pinya amb desenes d'entitats per reclamar l'Estatut d'Autonomia, que aquest reconegués la llengua catalana com a pròpia i cooficial a les Illes Balears i l'autogovern.
La circumstància que ha duit l'OCB a repetir la fórmula de resposta social ha estat l'anunci del conseller Francesc Fiol d'un seguit de mesures encaminades a la «balearització» de la llengua i a la «castellanització» de l'educació. Precisament, els centres d'educació de les Balears, la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes i els sindicats han anat aprovant, per separat, manifests en defensa del català i en contra d'aquestes mesures.
Ara, l'OCB ha decidit convocar tots aquests agents per dissenyar una estratègia comuna de lluita en defensa de la nostra llengua. A l'Assembla per la Llengua també s'informarà els assistents de les mesures en matèria de política lingüística que va anunciar el conseller Fiol. Així mateix s'estudiaran les repercussions que generaria la posada en pràctica d'aquestes iniciatives, com pugui ser ara el fet que els pares escullin l'idioma en què volen que els seus fills comencin a llegir i a escriure, que als alumnes de quart d'ESO se'ls reconegui el nivell C de català o que els criteris científics en matèria de llengua deixin d'estar en mans de la Universitat de les Illes Balears i passin a ser controlats per l'Executiu a través de l'Institut d'Estudis Baleàrics.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.