Condemnen el Govern a tornar 385 mil euros als propietaris de pisos

La CAIB ingressà els doblers en desaparèixer la Propietat Urbana

TW
0

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears haurà de tornar 385.000 euros (uns 64 milions de pessetes) a l'Associació per a la Defensa del Llogater de la Propietat Immobiliària de Balears, segons la sentència dictada per la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB). Els magistrats d'aquesta Sala estimaren un recurs de la patronal de propietaris d'habitatges, que reclamava aquesta quantitat en concepte de «patrimoni generat amb ingressos no obligatoris aportats en el seu dia a la Cambra de la Propietat Urbana, dissolta i liquidada mitjançant acord del Consell de Govern d'11 de febrer de 2000».

L'associació al·legà que havia estat creada en 1992 sense ànim de lucre, «amb la finalitat essencial de la defensa, promoció i informació dels propietaris i usuaris d'habitatges urbans».

Per això, entenia que la CAIB no podia retenir aquest patrimoni (385.000 euros), però l'Administració s'oposà a aquesta argumentació al·legant «inadmissibilitat de la demanda per no acreditar-se documentalment voluntat associativa de recórrer». Així mateix, entenia que l'associació «ha d'estar i passar pel contingut de l'acord del Consell de Govern no impugnat en termini», i també evidencià la seva oposició «quant al fons, per com l'Administració Pública pot o no adscriure la part del patrimoni generat amb ingressos que no ho siguin amb càrrec a quotes obligatòries». Tots aquests arguments van ser rebutjats.

La sentència, fins i tot parla de «triple il·legalitat administrativa», és a dir, que a judici dels magistrats hi ha en la decisió de la CAIB, «falta de tramitació d'expedient, omissió de l'obligació de resoldre i falta de motivació, que causa indefensió al demandant qui se li impedeix discutir la possible arbitrarietat de la decisió». I, així mateix, precisa: «L'Administració no ha invocat raons -ni en fase administrativa ni aquesta fase juridiccional- per no efectuar l'adscripció prevista en la llei, i a més concorren elements favorables a l'adscripció interessada, perquè no hi ha raó per donar a l'Administració una oportunitat que va menysprear».