Les patrones que venen el peix a la llonja de Palma viuen amb l'ai al cor des de fa més de dos anys. D'ençà que la concessionària de la llonja de peix de Palma, l'Organització de Productors Mallorca Mar, decidí canviar el sistema de venda actual pel de la subhasta pública.
A les patrones ningú no els ha comunicat res, però saben cert que qualsevol dia la directiva d'O.P. Mallorca Mar les convidaran a partir. Saben que hauran d'abandonar l'ofici, que ha passat de mares a filles, generació rere generació, i que no rebran cap indemnització a canvi perquè són autònomes.
Una vintena de dones se n'aniran al carrer sense un euro de més per afrontar en solitari un futur incert. El més trist d'aquesta història és que moltes d'aquests patrones tenen una cinquantena d'anys. I tota la vida s'han dedicat a vendre peix, des que eren nines pràcticament, i ara no saben com sortir d'aquesta angoixant situació. «No sabem fer res més. Però si no continuam fent feina no cobrarem la pensió per jubilació. Qui ens voldrà, ara?», es demanen espantades.
Represàlies
Els fa por parlar per les represàlies que pugui desencadenar la difusió d'aquesta informació. Però, al mateix temps, volen donar a conèixer la incerta posició en què es troben des que varen començar les obres dins la llonja per habilitar un espai per vendre el peix per subhasta.
Ben enmig de l'immoble han construït unes grades, on s'asseuran els majoristes. Els caixons de peix es dipositaran damunt una cinta transportadora, talment la de les maletes de l'aeroport, i en girar un marcador electrònic anunciarà el preu de sortida.
A partir d'aquí, s'anirà baixant el preu de venda fins que el comprador es decideixi per adquirir el producte.
«Als armadors els han fet creure que amb aquest nou sistema hi sortiran guanyant, però nosaltres ho posam en dubte», comenta una de les afectades.
Ara, les patrones negocien directament amb els majoristes i es queden un tres per cent damunt el preu de venda. Per això, fan tot el possible per treure el peix al mercat a un bon preu. Així el benefici que aconsegueixen és més elevat.
«El preu que aconsegueixen les patrones no queda garantit en el cas d'una subhasta perquè els majoristes poden deixar que vagi baixant», comenta un dels armadors.
Els armadors
Des d'O.P. Mallorca Mar estan demanat als armadors que venen peix a la llonja de Palma que dipositin, bé a través d'un préstec bancari o en metàl·lic, uns 6.010 euros per barca i 1.803 euros per llaüt. La idea és anar descomptant-los cada mes un quatre per cent sobre les vendes, és a dir, el tres per cent que se'n va a les patrones i un 1 per cent a la llonja i a més a més 1,5 per cent per pagar el préstec bancari. Amb aquest 1,5 per cent fan comptes pagar les obres.
D'entrada, hi ha armadors que no han volgut pagar l'import que la direcció de l'empresa concessionària els està demanant. «No sabem què ens passarà. Ens diuen que no podrem venir a vendre el peix si no desemborsam aquesta quantiat però nosaltres estam a l'espera», assegura un dels propietaris.
El cert és que dins tot aquest procés hi ha un estat generalitzat de desconfiança i de desinformació. A hores d'ara a les patrones encara no els han fet saber que se n'hauran d'anar al carrer el dia que entri en funcionament la venda per subhasta. «I nosaltres treballam com autònomes, així que no tenim dret a subsidi per atur. Ens haurem d'anar amb una mà damunt l'altra», asseguren.
Diari de Balears ha intentat contactar repetides vegades amb el director de l'empresa concessionària, Jaime Rado, per conèixer els motius que ha duit O. P. Mallorca Mar a optar pel canvi de sistema de venda. No obstant això, des de la direcció no s'ha donat cap explicació al respecte.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.