Els darrers símbols feixistes de Portocristo seran retirats

ALM, PP, AIPC, PSM i PSOE, reunits en junta de portaveus, n'han acordat l'esbucament

El monòlit del club nàutic, que fou erigit en commemoració de la derrota de Bayol l'any 36, crea un gran impacte.
El monument fou construït el 1958 per les armes d'Infanteria.
El monòlit ha estat objecte de tot tipus de pintades. | C. VENY.

TW
0


La retirada imminent del monument amb símbols franquistes de la façana de l'església dels Dolors a Manacor ha creat precedent. Ahir, tots els grups de l'Ajuntament de Manacor es posaren d'acord per enderrocar els dos darrers monuments amb simbologia preconstitucional que a hores d'ara encara formen part de la morfologia urbanística de Portocristo. Malgrat que els polítics no s'han compromès a una data concreta per procedir a la retirada, els dos monòlits als «héroes de Manacor», un devora el club nàutic i l'altre a l'avinguda dels Pins de Portocristo, seran retirats i substituïts per algun element triat en un concurs d'idees.

Els portaveus del PSM, Miquel Vives; d'AIPC, Jaume Brunet; del PSOE, Francesc Acuñas; del PP, Catalina Sureda, i el batle, Miquel Riera (ALM-UM), es reuniren ahir en una junta de portaveus per concretar el futur dels darrers monuments feixistes del municipi, després que el primer regidor es comprometés a convocar-la en el ple de dilluns.

El batle explicà que la junta ha pres la decisió «unànime» de retirar «de manera immediata» els símbols franquistes del monument de la plaça Weyler, «restaurar el tram de façana de l'església que servia de base al monument franquista i netejar i polir les pedres de Binissalem que formen l'escalinata i els pilons». Després es deixa un marge de temps perquè es puguin presentar totes les propostes per substituir els monuments retirats. «La decisió final sortirà del consens», digué Riera. Vives recordà que la major divergència ha estat a l'hora de decidir «quin motiu posam a la façana dels Dolors. La nostra proposta és una olivera.»