La justícia italiana obre una investigació per la catàstrofe de l'escola de San Giuliano di Puglia

L'edifici era massa «fràgil», segons els veïns

TW
0

Dos dies després del sisme que va ocasionar la mort a 29 persones, entre les quals hi havia 26 al·lots, la justícia italiana va obrir ahir una investigació sobre l'ensorrament de l'escola de San Giuliano di Puglia (centre del país), enmig d'una gran polèmica sobre el respecte de les normes antisísmiques. «És una situació anormal», van comentar a última hora del matí d'ahir Andrea Cataldi Tassone i Maria Teresa Perna, vicefiscal i substitut del fiscal respectivament, que es van desplaçar fins al lloc dels fets per iniciar una investigació per «catàstrofe i homicidi involuntaris».

Mentrestant, els habitants de San Giuliano van alçar la veu contra els regidors locals responsabilitzant-los de la fragilitat de l'edifici, que es va desplomar en part malgrat que s'ajustava, almenys formalment, a la llei vigent. Per la seva part, el president de l'Institut Nacional de Geofísica i de Vulcanologia (Ingv), Enzo Boschi, va acusar d'irresponsabilitat les autoritats regionals, tot estimant que no respecten la llei antisísmica del 1982.

«Hi haurà altres tragèdies», va advertir, subratllant que «la regió de Molise és una zona sísmica declarada». Actualment, el mapa de les zones de risc, elaborat per l'Ingv, que està en vigor des del 1984, afecta el 45% del territori italià, a 23 milions d'habitants i a 2.965 municipis. Sant Giuliano no estava inclòs en aquell mapa. Però una actualització de les dades espera des de 1998 l'autorització de les autoritats. La nova avaluació considera el 67% del territori de risc.

Segons alguns experts, si s'hagués tingut en compte aquesta actualització, no s'hauria permès dur a terme la reforma del col·legi Francesco Jovine, tal com es va fer. Així mateix, alguns habitants de la localitat manifestaren la nit del drama que l'estructura que es va esfondrar fou remodelada feia uns anys.