Quan la tensió política dóna pas al relax

Simon Peres sortí a navegar per la badia de Pollença després de complir amb els compromisos oficials

TW
0
T. GARCIES. Formentor. D'autèntic contrast es podria definir la jornada final del Fòrum Formentor. Mentre el ja exministre israelià Simon Peres i els palestins Saeb Erakat i Mohamed Dahalan encara protagonitzaven un segon assalt en el combat dialectal sobre el futur del Pròxim Orient, a fora de la sala de debats es vivia una calma i una tranquil·litat molt més d'acord amb el marc natural, on es desenvolupava el Fòrum.

I és que ahir l'activitat fou més pausada. Moltes de les autoritats ni tan sols es quedaren a dormir com fou el cas dels ministres Palacio i Rato, tot i que disposaven de dues de les millors habitacions del renovat hotel. Malgrat això, més d'un centenar de persones perllongaren un dia la seva estada. Entre aquestes s'hi trobava el president, Francesc Antich, que es quedà a dormir amb la seva senyora, si bé possiblement va tenir algun malson després de les explosives declaracions de Rato.

Per si no n'hagués tingut prou amb això, encara hagué de patir una nova intervenció del ministre abans del sopar que es va allargar més de tres quarts d'hora. I això que Rato no duia escrit el discurs i que improvisà damunt la marxa amb unes notes molt concises. Simon Peres va ser un altre dels que també optà per relaxar-se, després de complir amb els compromisos oficials. Coneixedor per altres anys de les meravelles de l'entorn natural, va sortir a fer una passejada en vaixell per la costa propera.

Abans de la volteta, emperò, va ser necessari tot un desplegament de seguretat incloent cans i bussejadors, que revisaren l'embarcació per comprovar que no hi hagués bombes, mentre alguns turistes i residents miraven embadalits l'escena. Després de descobrir la devoció que alguns representants de renom internacional demostren per diversos dels nostres productes gastronòmics com ara la sobrassada, ahir també es va posar de manifest que les tomàtigues de ramellet són un altre bé molt cobdiciat entre tan exclusius sibarites.

I si de menjar autòcton es parla els il·lustres convidats pogueren gaudir ahir migdia d'uns plats d'estil mallorquí com ara «Sard d'ham», «Cuixa de xot farcida de verdura», «Ossobuco d'endiot amb pilotes de vedella» o pels dolços «Ensaïmada farcida de crema de llimona». Tant en el menjar com en altres subtileses de la vida diària, l'organització s'hagué d'esforçar de forma ben especial per complaure un grup de jueus ortodoxes que, entre d'altres coses, només poden menjar un determinat menú i en dissabte la seva religió els prohibeix usar qualsevol aparell elèctric fins a l'extrem de no poder encendre ni apagar el llum o obrir la porta d'una habitació perquè les claus són electròniques.